Supermarkt in het Erasmusgebouw

21 okt 2016

Eindelijk, de supermarkt op de campus is op een enkele vergunning na een feit. Het wordt een Spar, die een plek krijgt op de benedenverdieping van het Erasmusgebouw. Er zijn meer veranderingen in aantocht: in de hal van de toren komt een copyshop en de Refter wordt omgebouwd tot food court.

De winkel van Spar komt in de nieuw in te richten hal van het Erasmusgebouw, op de plaats waar nu de Honours Academy is gehuisvest. Soortgelijke filialen – onder de noemer Spar University – zijn er ook al in Delft, Eindhoven, Rotterdam en aan de VU Amsterdam. Bijzonder in de winkel in Nijmegen, die voorjaar 2017 de deuren opent, is het verbod op alcoholverkoop. Dit geldt ook ná vier uur, als op andere uitgiftepunten zoals het Cultuurcafé de tap wél open mag.

spar‘Hoe ga je handhaven dat er niet eerder alcohol wordt verkocht’, zegt Gusta Cirkel, directeur van het Facilitair Bedrijf. ‘Wij vinden het duidelijker om dan maar helemaal geen alcohol te verkopen.’ De uitbater heeft daar volgens Cirkel geen problemen mee. ‘Alcohol maakt in dergelijke filialen niet zo’n enorm deel uit van de omzet.’

Cirkel wijst erop dat met de Spar ook andere afspraken worden gemaakt, bijvoorbeeld over het type acties en over het assortiment. ‘Duurzaamheid speelt voor ons een grote rol, dat gaan we ook terugzien in de winkel.’ En acties zoals kiloknallers voor plofkippen (die behoren sowieso niet tot het assortiment) zijn uit den boze.

Grotere toeloop
Tot nu toe zijn commerciële partijen nooit welkom geweest op de campus, omdat het Facilitair Bedrijf – uitbater van alle horeca op de universiteit – immers de eigen broek moest ophouden. De vrees voor concurrentie is er niet meer, sterker: Cirkel verwacht dat de nieuwe commerciële partijen een nieuw publiek zullen aanboren, waar ook het Facilitair Bedrijf van gaat profiteren. ‘Ons publiek in bijvoorbeeld de Refter en het Cultuurcafé is erg stabiel, we verwachten een grotere loop als er nieuwe partijen komen.’

Er zijn ook commerciële uitbaters welkom in de Refter

Een ander onderdeel van het centrumplan is de Refter, die geheel op de schop gaat om in augustus 2018 herboren te worden als Food Court, lees: een wat hipper restaurant met diverse afgiftepunten, waarbij ook twee commerciële uitbaters welkom zijn. Of dat een pizzaboer wordt, een saladebar of nog iets anders, staat nog open. Cirkel: ‘We gaan goed luisteren naar de wensen van studenten en medewerkers, ook hier gaan milieu en duurzaamheid een rol spelen, dus we denken ook aan iets vegetarisch of veganistisch.’

Het nieuwe centrumplein is een samenvoeging van het huidige Erasmusplein en Pieter Bondamplein, inclusief de nieuw ingerichte hal van het Erasmusgebouw. In die hal komen straks een copy- en printschop en de mediavoorzieningen. Het inmiddels vernieuwde Cultuurcafé en boekhandel Roelants dragen hun steentje al bij aan het plein.

Spar Nederland kan de komst van een filiaal in Nijmegen overigens niet bevestigen. Die hangt nog af van een definitief akkoord voor de vergunning.

2 reacties

  1. Barend schreef op 21 oktober 2016 om 14:16

    “Tot nu toe zijn commerciële partijen nooit welkom geweest op de campus”
    De kapper die een tijd geleden op de campus zat was geen commercieel bedrijf?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!