Campusapp Jodel: voor al uw anonieme onzin

17-11-2015, 00:00

Het is nieuw, anoniem, uitermate geschikt voor grappen over het hbo en het lijkt aan te slaan in Nijmegen. De nieuwe app Jodel is aan een opmars bezig op de camp

Jodel: voor al uw hbo-grappen.
Jodel en één van zijn favoriete onderwerpen: hbo’ers. Foto: screenshot Jodel.

De app Jodel werkt heel eenvoudig. Iedereen kan in de app een berichtje achterlaten dat te lezen is door alle andere Jodelaars in een straal van tien kilometer. Iedereen kan daar vervolgens op reageren of het bericht (min)punten geven. De van oorsprong Duitse app is ontworpen voor ‘anonieme campuspraat op de uni’ – inloggen is niet nodig, namen zijn verboden.

De app mag dan bedoeld zijn voor universiteiten, verwacht er weinig verlichte gedachten. Het is een verzamelbak voor al dan niet geslaagde grappen, geklaag over vroeg opstaan en vooral veel schuine opmerkingen.

Jodel3Vox vroeg de Jodelgebruikers wat er zo leuk is aan de app. De reacties (negen binnen veertig minuten) zijn tekenend voor de sfeer op het sociale platform. Zo is Jodel ‘een verzamelunit voor grappen over het hbo’. Anderen noemen het ‘de ideale plek om het reilen en zeilen van je stoelgang te rapporteren’ of ‘de uitlaatklep voor dingen waar je vrienden niet naar willen luisteren’.

Het is overigens niet zo dat alles mag op de app. Er zijn duidelijke regels: berichten mogen niet kwestend of discriminerend zijn, expliciete foto’s zijn verboden, net als persoonsgegevens. De handhaving van deze regels ligt bij zijn gebruikers: ‘Het is uw plicht om ongepaste en ongewenste jodels weg te stemmen en als het nodig is, deze te rapporteren’, lezen we in de huisregels. / Tim van Ham

Ook zin om anoniem gedachten te spuien? Download Jodel voor Android of voor de iPhone.

4 reacties

  1. Roderick Enzerink schreef op 18 november 2015 om 11:01

    Maar voor anonieme roddels kunnen we toch ook de stukken van de Ans lezen?

    • Paul schreef op 18 november 2015 om 19:19

      Wat een burn…

Geef een reactie