Carolus Magnus ontkent aantijgingen seksueel wangedrag

03 jul 2018

Op GeenStijl verscheen vandaag een artikel waarin een anoniem persoon melding maakt van aanrandingen door een kandidaat-bestuurder van Carolus Magnus. Het seksuele wangedrag zou anderhalf jaar hebben aangehouden. De vereniging ontkent de beschuldigingen.

Volgens GeenStijl heeft het eerste #MeToo-schandaal het Nijmeegse studentenleven bereikt. De weblog publiceerde vandaag een anonieme brief waarin aantijgingen worden geuit richting een prominent lid van Carolus Magnus. De man zou op de kandidatenlijst staan van het bestuur van volgend jaar.

Hij wordt in de brief beschuldigd van “het aanraken van billen, borsten, het fysiek vasthouden van het vrouwelijke lid zodat ze niet weg kan.” Tijdens het lustrum van de vereniging zou het vrouwelijke lid ongewenst getongzoend zijn, waarna het haar “teveel werd” en ze aan de bel trok. Het slachtoffer zou al anderhalf jaar ernstig lastiggevallen zijn, terwijl het bestuur de dader de hand boven het hoofd hield.

Verbaasd

Het bestuur van Carolus Magnus zegt verbaasd te zijn door de brief. Praeses Kevin Brinkers: ‘We hebben deze brief nooit eerder gezien. De publicatie van GeenStijl komt voor ons als een volkomen verrassing.’ Wie de brief geschreven heeft, weet Brinkers niet.

Hij geeft toe dat er een klacht is geweest van een vrouwelijk verenigingslid over de kandidaat-bestuurder. Naar aanleiding daarvan besloot Carolus Magnus eerder al dat de man volgend jaar geen zitting zal nemen in het bestuur, aldus Brinkers. Hij blijft wel lid en mag actief blijven binnen de vereniging.

Brinkers wil niet ingaan op de inhoud van de klacht van de vrouw. ‘Dat is haar eigen wens. Wij willen dat iedereen naar ons toe kan komen als hij of zij zich onheus bejegend voelt. Dat vertrouwen willen wij niet schaden door over die gesprekken naar buiten te treden.’

Bijgestaan

Wat hij wel kan zeggen: er is geen sprake geweest van de ernstigste beschuldigingen die worden geuit in de brief, zoals het ongewild betasten van onder meer geslachtsdelen. Waarom de anonieme persoon deze beschuldigingen dan toch uit en naar de pers stuurt? Brinkers zegt geen idee te hebben.

Brinkers geeft aan dat Carolus Magnus naar aanleiding van de publicatie op GeenStijl bijgestaan wordt door verschillende reünisten. Samen kijken ze naar de vervolgstappen. Juridische stappen sluit Brinkers niet uit.

3 reacties

  1. Erno Voers schreef op 4 juli 2018 om 08:32

    Wat een trieste figuren hoor… Een keer op zon feesje geweest maar het zijn allemaal kansloze vetballen! Egte leuke studenten gaan bij sturad.

    • Maria schreef op 4 juli 2018 om 14:27

      Nemen ze bij Sturad ook mbo-ers aan? Correct kunnen spellen is iig geen voorwaarde voor lidmaatschap….

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!