Carolus Magnus viert heden en verleden tijdens lustrumfeest

27 jan 2023

Met onder andere een vaandelstoet en een heilige mis viert studentenvereniging Carolus Magnus de komende week haar 95-jarig bestaan. Tradities spelen een belangrijke rol in de viering, maar er wordt ook vooruitgekeken. Naar de aankoop van de sociëteit, bijvoorbeeld.

Argeloze winkelbezoekers in de Nijmeegse binnenstad zouden zondagmiddag zomaar kunnen stuiten op een bonte stoet gesoigneerde studenten met vaandels. Met hun tocht door de stad tonen de studenten dat Carolus Magnus haar eerste lustrumweek van het jaar viert. Op 1 februari bestaat de studentenvereniging 95 jaar.

De lustrumweken – de tweede vindt plaats in mei – worden elke vijf jaar goed gevierd. Zo zal het bier vrijdagavond rijkelijk vloeien tijdens het openingsfeest op een externe feestlocatie.

Maar de nadruk ligt niet alleen op het drinken van alcohol. Ook het verleden heeft de volle aandacht. Carolus Magnus hecht veel waarde aan tradities die daaraan verbonden zijn, legt de praeses van de vereniging uit: ‘Uit respect voor onze reünisten (oud-leden, red.), die zoveel inzet en moeite hebben getoond, houden we bepaalde tradities aan.’

De vaandeltocht op archiefbeeld. Foto: Carolus Magnus

De vaandelstoet is daar een goed voorbeeld van. De leden vertrekken met de vaandels van alle disputen en onderverenigingen vanaf Sociëteit De Kroeg en lopen naar de Sint-Nicolaaskapel in het Valkhofpark, waar een studentenpastor ter plekke een heilige mis leidt. Ook de leden die niet gelovig zijn, en dat zijn er tegenwoordig nogal wat, zullen op die manier even stilstaan bij de katholieke oorsprong van de vereniging.

Eigen pand

Het lustrum biedt de Carolingers een mooi moment om vooruit te kijken naar het honderdjarig bestaan. De belangrijkste ontwikkeling die de vereniging te wachten staat? ‘De aankoop van het sociëteitspand, die Carolus Magnus al een tijd aan het voorbereiden is.’

Het gebouw aan de Hertogstraat wordt op dit moment nog gehuurd van de Radboud Universiteit, maar daar wil de studentenvereniging verandering in brengen. Onder de leus ‘Eigen pand, eigen toekomst’ maakt het bestuur duidelijk dat het een essentieel punt is voor het varen van hun eigen koers. ’31 maart 2023 zullen we bij de notaris zitten’, aldus de voorzitter.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!