Carolus of Ovum? Strijd om het goud

30 mrt 2017

Het landelijk aantal inschrijvingen bij studentenverenigingen is afgelopen zomer met 1 procent gestegen. Maar wie is in Nijmegen de grootste? Carolus Magnus en Ovum Novum gaan nek aan nek.

Deze zomer waren er landelijk bijna 10.000 inschrijvingen bij studentenverenigingen. Een stijging van ongeveer 1 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Verrassend, aangezien de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) juist een daling verwachtte door de invoering van het leenstelsel. Maar hoe zit dat in Nijmegen? Stijgt het aantal inschrijvingen hier ook? En wie is de grootste?

Groeiende studentenverenigingen
De populariteit van de Nijmeegse verenigingen lijkt wel te groeien in vergelijking met voorgaande jaren. Karpe Noktem en Phocas groeien jaarlijks met zo’n twintig leden, terwijl Ovum Novum een verdubbeling van het ledenaantal ten opzichte van 2010 kan overleggen. Carolus Magnus blijft zweven rond de 600 leden. Deze Nijmeegse cijfers zijn afkomstig van het Bestuurlijk Overleg Studentenverenigingen (B.O.S.).

Een definitieve conclusie over het aantal inschrijvingen in Nijmegen kan niet gegeven worden. Zo zijn in het overzicht van de LKvV geen cijfers van Argus en De Loefbijter meegenomen. Bovendien moet rekening gehouden worden met het gestegen aantal nieuwe inschrijvingen op de Radboud Universiteit in 2016. Het aantal eerstejaars in Nijmegen steeg met 507 ten opzichte van 2015 (terwijl het aantal in de voorgaande jaren juist daalde). Ook groeiden faculteiten als Rechtsgeleerdheid en Medische wetenschappen veel minder dan bijvoorbeeld Management- of Sociale wetenschappen.

Oranje boven?
Maar wie is nu eigenlijk de grootste? Prijkt de oranje vlag van Carolus Magnus dit jaar op de zegekar of domineert het paars-geel van Ovum Novum? Saillant detail: beide verenigingen claimen op hun site de grootste te zijn. En wat blijkt, ze hebben beiden (on)gelijk. Zowel Carolus als Ovum komen uit op ongeveer 600 leden. Een gedeelde gouden plak dus (of zilver, voor de pessimisten onder ons). Phocas blijft steken op zo’n 500 leden, terwijl Karpe Noktem met 200 leden op gepaste afstand volgt.

Woensdag verschijnt de nieuwe Vox. Het is een special die volledig in het teken staat van studentenverenigingen. 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!