Collegevoorzitter krijgt koninklijke onderscheiding

09-01-2017, 18:18

Foto's: Gerard Verschooten

Vanmiddag hield Gerard Meijer zijn vijfde en laatste nieuwjaarsrede. Hij kreeg daarna uit handen van burgemeester Bruls een koninklijke onderscheiding. Een verraste en geëmotioneerde Meijer omhelsde daarop zijn 84-jarige moeder op de voorste rij.

‘Ik sta hier voor het afscheid van Gerard en dat vind ik heel erg verdrietig’, begon burgemeester Bruls zijn toespraak. Hij roemde Meijers verdiensten voor de samenwerking tussen stad en campus, maar ging ook in op zijn prestaties op het gebied van de molecuulfysica. Meijer initieerde bijvoorbeeld nieuwe apparatuur waarmee hij zijn vakgebied vooruit hielp. Zo zorgde hij er bijvoorbeeld voor dat het Nijmeegse Cold and Controlled Collisions lab (letterlijk: koude en gecontroleerde botsingenlab) de basis van een deeltjesversneller kreeg van het Max Planck Instituut in Berlijn. Dat apparaat geeft de scherpste beelden ooit van botsende moleculen en leverde het lab de afgelopen jaren meerdere wetenschappelijke publicaties op.

Elsevier
Een greep uit de genoemde verdiensten: Meijer was de gangmaker van de Radboud Summer School en van het Radboud Excellence Initiative, dat buitenlandse wetenschappers de gelegenheid geeft aan de Nijmeegse universiteit te werken. Als lid van het algemeen bestuur van universiteitenvereniging VSNU verwierf hij in korte tijd Europese bekendheid door de strijd aan te gaan met uitgever Elsevier. In de regio werkte hij samen met overheid en bedrijfsleven binnen de Economic Board en bij de Vrede van Nijmegen-penning.

‘Omdat ik dat simpelweg leuker en ook intellectueel interessanter vind’

Voorzitter Loek Hermans van het stichtingsbestuur van de Radboud Universiteit zei dat het bestuur geen spijt heeft van de beslissing om 4,5 jaar geleden voor Meijer te gaan als collegevoorzitter. ‘Jouw standvastigheid, je nadruk op de kwaliteit van wetenschap en onderwijs, is van grote betekenis geweest voor de Radboud Universiteit.’

Meijer vertrekt binnenkort naar Berlijn om zich weer op de wetenschap te storten. Hij wordt directeur van het Fritz-Haber-Instituut. ‘Omdat ik dat simpelweg leuker en ook intellectueel interessanter vind’, zoals hij het zelf formuleerde in zijn afscheidsspeech.

Geef een reactie