Corona zet streep door oratie over visuele illusies

20 mrt 2020 ,

Het coronavirus zette een streep door Rob van Liers oratie afgelopen vrijdag (de dertiende). In zijn rede wilde de psycholoog kunst en wetenschap met elkaar verbinden. ‘Jammer, maar wel de juiste beslissing.’

Het moest zijn finest hour worden. Afgelopen vrijdag zou hoogleraar waarneming en bewustzijn Rob van Lier zijn oratie houden in de Aula. Hij wilde er onder andere vertellen over visuele illusies, maar ook over hoe de werking van ons brein kan verklaren waarom we kunst mooi vinden.

Maar Van Liers inaugurele reden ging niet door, die vrijdag de dertiende. Je zou er bijna bijgelovig van worden. De voortekenen waren in het begin van de week al niet gunstig, vertelde de onderzoeker een dag eerder. Verschillende mensen met verkoudheidsklachten, of die in Brabant wonen, zegden af.

In Popop, een popup-galerie in Nijmegen-Oost, liet hij die dag aan een verslaggever en een videograaf van Vox zien dat hij samen met masterstudent Esme Savas (24) een experiment was gestart over hoe mensen interactieve kunst ervaren (zie kader).

Na de zomer

Wanneer zijn oratie wordt ingehaald? Dat is nog niet bekend. ‘Dat zou zo maar eens na de zomer kunnen worden.’ Vooralsnog heeft Van Lier andere zaken aan zijn hoofd, onder andere als opleidingsdirecteur van de research master Cognitive Neuroscience. Onderwijs moet aangepast worden, maar ook stages komen in de verdrukking, nu onderzoekslabs dicht zijn. ‘Dat zijn grotere problemen dan een afgezegde oratie.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!