Creatieve activiteiten RAGweek moeten bres slaan in de coronamoeheid

09 mrt 2021

Op 8 april gaat de RAGweek van start, de week waarin studerend Nijmegen zich inzet voor goede doelen. Dit jaar worden hulp- en begeleidingshonden en kinderen in oorlogsgebieden geholpen. Door corona zien de activiteiten er anders uit dan normaal. ‘Iedereen moet wat creatiever zijn.’

Elk jaar staat de Nijmeegse campus een week in het teken van de RAGweek. Het Cultuurcafé is een extra bar rijker, de RAGbar, de Refter verkoopt een speciaal broodje voor de RAGweek, en de RAG-openingsmarkt vult het Erasmusplein met mensen. En allemaal met één reden: geld inzamelen voor goede doelen.

Elsze van den Wittenboer (21), derdejaars student International Business Communications, is deze editie voorzitter van de RAGweek. Het idee erachter stond haar heel erg aan. ‘Heel veel mensen in Nijmegen zetten zich in voor de goede doelen. En ik wilde dit jaar niet alléén maar gebruiken om af te studeren.’

Bierpakketten

Net als andere jaren werken veel Nijmeegse studie-, studenten-, en sportverenigingen mee aan de inzameling. Van Carolus Magnus tot de christelijke studentenvereniging Ichtus. ‘Elke club verzint een activiteit om geld op te halen, en de opbrengst komt bij ons terecht’, zegt Elsze. ‘Normaal gezien organiseren veel verenigingen feesten of borrels, dit jaar moest iedereen wat creatiever zijn.’

Elsze van den Wittenboer. Foto: RAGweek

Online veilingen zijn populair. ‘De verenigingen van Sociale Wetenschappen zijn verhuisd naar het Maria Montessorigebouw en mochten niks van de oude verenigingskamer meenemen’, legt de voorzitter uit. ‘Veel van die spullen zijn geveild voor de RAGweek.’ Andere verenigingen verkopen picknick-, bier-, of kookpakketten.

Night at the Museum

De taak van Elsze en haar bestuur is vooral om de verenigingen te begeleiden die mee willen doen aan de RAGweek, al organiseert het team ook zelf een paar activiteiten. De spraakmakende RAG-cantus gaat dit jaar niet door wegens corona.

Wat wel doorgang vindt, is de gebruikelijke loterij waarbij lokale restaurants en bedrijven prijzen doneren, zoals een tegoedbon. ‘Verder organiseren we samen met museum Het Valkhof een Night at the Museum, het museum is dan ’s avonds geopend voor publiek. In verband met de coronamaatregelen is het nog wel onzeker of dit doorgaat.’ Ook staan een tijdelijk afhaal-koffietentje bij de RAG-bestuurskamer in het Elinor Ostromgebouw en een lezing van hersenonderzoeker Dick Swaab op de planning.

Coronamoeheid

Met zulke creatieve activiteiten hoopt Elsze dat studenten ondanks de coronamoeheid toch warm zullen lopen voor de RAG-week. ‘Veel studenten zijn een beetje klaar met alle online verenigingsactiviteiten, merken we.’ Over de verwachte opbrengst durft ze dan ook geen uitspraken te doen.

Wel kan ze vertellen dat de opbrengsten díe binnenkomen naar twee goede doelen zullen gaan. ‘We hebben dit jaar weer voor een nationaal en internationaal goed doel gekozen, dat is min of meer de norm geworden voor de RAGweek.’ Het nationale goede doel is Stichting De Hond Kan De Was Doen, die de training financiert van hulphonden en hun baasje. Het internationale goede doel is Right to Play, dat sport- en spelelementen organiseert voor kinderen in oorlogsgebieden.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!