Crowdfunding voor Engelse les aan Oekraïense vluchtelingen

13 apr 2022

Radboud in’to Languages, het taalexpertisecentrum van de universiteit, is een crowdfunding gestart om Engelse les te kunnen geven aan vluchtelingen uit Oekraïne. Met 7000 euro kan een eerste groep van zo’n twintig cursisten van start gaan.

Totaal overdonderd waren de medewerkers van In’to Languages toen ze eind maart een cursus Oekraïens lanceerden voor hulpvaardige Nederlanders. Er kwamen 3500 aanmeldingen uit heel Nederland. Alle geïnteresseerden konden meedoen aan drie webinars waarin ze de basis van de Oekraïense taal en cultuur leerden.

‘Vanuit die groep weten we dat de Oekraïners zelf vooral behoefte hebben aan het verbeteren van hun Engels’, vertelt René Vermeulen van In’to Languages. ‘We willen ze daar graag bij helpen, maar we hebben niet de middelen om zo’n cursus gratis weg te geven.’

Klein groepje

De basiscursus Oekraïens voor Nederlanders was wel gratis. De bijspijkerlessen Engels zullen echter in een kleiner groepje gegeven worden, zodat alle cursisten persoonlijke aandacht krijgen. In’to Languages heeft nu een crowdfunding in het leven geroepen om een eerste cursus van start te laten gaan. Er is 7000 euro nodig om zo’n twintig Oekraïners te helpen bij het verbeteren van hun Engels. ‘Afhankelijk van waar de cursisten vandaan komen, beslissen we of het een online of een fysieke cursus moet worden’, zegt Vermeulen. Hij kan niet inschatten hoeveel deelnemers zich zullen melden en of er meerdere cursussen nodig zijn.

De beoogde docent komt uit de stal van In’to Languages en hoeft geen Oekraïens te spreken, omdat de cursisten de Engelse taal al een beetje (of meer) machtig zijn.

Zou het niet logischer zijn de vluchtelingen die in Nederland verblijven, Nederlands te leren? Nee, denkt Vermeulen. Omdat ze in eerste instantie tijdelijk in ons land zijn en niemand weet waar ze zullen eindigen, hebben ze meer behoefte aan het Engels zodat ze zich overal verstaanbaar kunnen maken.

Vanwege de oorlog hebben ruim vier miljoen Oekraïners hun land inmiddels verlaten.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!