‘Cultuurcentrum als hart van de campus’

04 dec 2014

De eerste stappen naar een cultuurcentrum zijn gezet. Maar hoe moet dat eruit komen te zien? ‘Een vaste inloopplek, waar studenten ook tussen colleges door terecht kunnen.’

Cultuurcentrum in Laren. Foto: Ben Kraan Architecten BNA (Creative Commons)
Cultuurcentrum in Laren. Foto: Ben Kraan Architecten BNA (Creative Commons)

Dat er een cultuurcentrum op de campus komt, is zeker. Dat liet rector Theo Engelen woensdag weten op voxweb. Maar hoe zien de verschillende culturele verenigingen een cultuurcentrum voor zich?

Wout Waanders, Op Hoop van Zegen (studententheatervereniging), denkt dat verenigingen beter kunnen samenwerken in een cultuurcentrum:
‘Mijn ideale cultuurcentrum zou een nieuw gebouw tegenover het CultuurCafé zijn, maar dat is misschien niet heel realistisch. We kunnen beter eerst een begin maken in één van de lege TvA-gebouwen, om te laten zien dat het concept werkt.
Voor ons als theatervereniging is het belangrijk dat er een fysieke ruimte komt waar we altijd terecht kunnen om te repeteren en waar we onze decorstukken kunnen opslaan. Nu neemt iemand die telkens mee naar huis. Culturele verenigingen worden een stuk beter bereikbaar met een vaste plek, geïnteresseerde studenten lopen makkelijker een keertje binnen. Ook de samenwerking tussen de verenigingen wordt dan een stuk makkelijker. Wij kunnen bijvoorbeeld bij een studentenorkest binnenlopen als we ergens live-muziek bij willen gebruiken.’

Sanna Dinh, Kunstof (organiseert creatieve workshops voor studenten): ‘We willen graag een vaste inloopplek.’
‘Kunstof is pas net bezig, we organiseerden pas drie workshops. De eerste workshop vond plaats in het CultuurCafé, wat heel leuk was omdat mensen je bezig zagen, maar het is natuurlijk geen ideale locatie om echt aan de slag te gaan. De Rode Laars, waar we ook workshops hielden, is weliswaar ruimer, maar we moeten het daar heel netjes houden. We willen er heel graag een vaste inloopplek van maken, waar studenten ook tussen colleges door terecht kunnen. Een transparant gebouw, waarbij langslopende mensen kunnen zien dat we bezig zijn, zou voor ons ideaal zijn. Het zou er ook een stuk sfeervoller uitzien als we het zelf aan mogen kleden. Naast een opslagplek is voldoende ruimte belangrijk zodat mensen flink aan de slag kunnen met veel materialen. Een expositieruimte zou helemaal fantastisch zijn.’

Elianne Keulemans, Soeterbeeck Programma, hoopt dat het cultuurcentrum het ‘hart voor de campus’ wordt.
Als ik naar de huidige campus kijk, lijkt een plek in de buurt van het Collegezalencomplex mij ideaal. Voor het Soeterbeeck Programma is het belangrijk dat er een goede horecagelegenheid bij zit. Dat moet een laagdrempelige plek worden om na te borrelen, wat natuurlijk ook contact met andere culturele instellingen op de campus makkelijker maakt. 
Voor mij moet het echt een plek zijn waar veel te beleven is, niet alleen in de vorm van lezingen maar ook een plek waar mensen workshops kunnen volgen. Het hart voor de campus eigenlijk, waar mensen samenkomen en waardoor de campus ook ’s avonds meer gaat leven.’  / Timo Nijssen

0 reacties

  1. musicus schreef op 6 december 2014 om 01:34

    vraag het aan de verenigingen! zíj zullen diegenen zijn die het cultuurcentrum met leven vullen. ga het gesprek aan met besturen van orkesten, koren, theatergroepen! Soeterbeeck, Cultuur op de Campus etc hebben al genoeg onderkomen op de campus.

  2. Willibrord Huisman schreef op 11 december 2014 om 23:17

    Bravo! Ongeveer in 1980 richtten de bestuurders van de Nijmeegse Studentenmuziekgezelschappen het “Nijmeegs Cantoraat” op. Onder meer om met het CvB (via de Commissie Studentenwelzijn) te overleggen over een cultuurcentrum. We hebben zelfs allerlei gebouwen bekeken… (Ik zal eens zoeken. Misschien vind ik nog wat bruikbaars op zolder).

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!