De Batavierenrace hoopt wéér op een nieuw wereldrecord

02 apr 2019

De Batavierenrace, ’s werelds grootste estafetteloop, hoopt dit jaar opnieuw op meer deelnemers. Een vooruitblik met Nijmeegse studenten van de organisatiecommissie. ‘Als het zo doorgaat, gaan we het wereldrecord verbreken’.

Op 10 en 11 mei doen duizenden studenten mee aan de grootste estafetteloop ter wereld. In teams van 25 leggen deelnemers een tocht af van Nijmegen naar Enschede. Na afloop kunnen ze, als beloning, terecht op het grootste studentenfeest van de Benelux.

Guinness Book

Studenten Sanne Dijksterhuis (secretaris) en Lotte van der Hart (commissaris faciliteiten) maken deel uit van de organisatiecommissie die voor de 47e keer de Batavierenrace organiseert. Het kan een bijzondere editie worden: de organisatie hoopt het huidige wereldrecord voor de grootste estafetteloop te verbreken. ‘Het huidige record stamt uit 2012’, vertelt Sanne. ‘Dat was de 40e editie van de Batavierenrace, met 8.509 deelnemers. We schatten dat aantal dit jaar op 8.650.’

‘De Batavierenrace zit qua deelnemers aan zijn limiet’

Echte concurrentie voor het record is er niet, want de ‘Bata’ verbreekt al jaren het eigen record. De kantoren in Nijmegen en Enschede hangen daarom vol met certificaten van het Guinness Book of World Records. Toch is het verbreken van het record niet zo gemakkelijk. Lotte licht toe: ‘De Batavierenrace zit qua deelnemers aan zijn limiet. We hebben besloten om dit jaar iets meer teams toe te laten dan we eigenlijk aankunnen, omdat er op het laatste moment altijd wel enkele uitvallen. Als het goed is, komen we deze editie dan precies op het maximale aantal van 350 teams uit.’

Startschot

De Batavierenrace begint dit jaar, net als de afgelopen twee edities, in de binnenstad van Nijmegen. Vandaar lopen de deelnemers naar het Radboud Sportcentrum. Commissaris faciliteiten Lotte is nog druk op zoek naar een bekende naam om het startschot te geven. Twee jaar geleden strikte de organisatie bijvoorbeeld Johan Vlemmix, die onder studenten bekend is van Te land, ter zee en in de lucht.

Nieuwigheidje dit jaar is de introductie van de Batasok – een collector’s item dat op de campus in Enschede te koop zal zijn. De opbrengst gaat naar KWF Kankerbestrijding. Teams kunnen dit jaar ook voor het eerst teamkleding aanschaffen via de nieuwe webshop die de commissie heeft opgezet.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands