Dossier

De intro: meer vrouwen en buitenlanders

10 aug 2016

Er zullen volgende week meer introductiedeelnemers rondlopen dan vorig jaar. Met vooral meer vrouwen en studenten van over de grens. Meest voorkomende namen: Anne en Daan. Het eindfeest wordt dit jaar voor het eerst in Doornroosje gehouden.

Gisteren stond het aantal aanmeldingen voor de introductieweek (die zondag van start gaat) op 2747. Daar komen traditiegetrouw nog een paar honderd late inschrijvers bij. De verwachting is dat er uiteindelijk zo’n 3000 introlopers zijn. Vorig jaar waren dat er 2871. ‘We hopen ieder jaar dat zoveel mogelijk eerstejaars meedoen aan de introductieweek’, zegt Rob Vaessen als coördinator van de introductie. ‘Maar organisatorisch gezien is 3000 een aantal dat we goed kunnen behappen.’ In 2013 deden 3312 studenten mee aan de introductie. Dat zorgde op sommige plekken voor wat groeipijn – zo konden niet alle mentoren mee op weekend.

Opvallend is het toegenomen aantal vrouwelijke aanmelders. 61 procent van de aanmelders is vrouw – vorig jaar was dat nog ‘maar’ 57 procent. Anne en Daan zijn de meest voorkomende namen onder de deelnemers van de introductie. Door de nieuwe Engelstalige bachelors heeft zo’n tien procent van de deelnemers niet de Nederlandse nationaliteit. In totaal komen de deelnemers uit liefst veertig verschillende landen.

Doornroosje

Dit jaar vindt het eindfeest voor het eerst niet plaats in de Drie Gezusters, maar in Doornroosje. ‘Doornroosje is een locatie om trots op te zijn’, zegt Vaessen. ‘We vinden dat de studenten daar tijdens een introductie toch een keer geweest moeten zijn. De Molenstraat ontdekken ze toch wel. Daarnaast is er in Doornroosje ook meer ruimte om muzikanten te programmeren.’

Het tot op heden weinig populaire programmaonderdeel Radboud Downtown wordt anders aangepakt. Behalve de eerstejaars gaan zo’n vijfhonderd uitwisselingsstudenten, die alleen komend semester in Nijmegen studeren, met een GPS-spel hun weg proberen te vinden in de stad.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!