Cultuur

De komende zeven maanden is het Erasmusplein een kunstwerk

17 aug 2023

Voor het Erasmusgebouw is Richard Bolhuis deze week begonnen aan een kunstwerk dat het hele plein moet gaan vullen. Zijn werk is onderdeel van de Into the Black Hole-expositie van het Valkhof Museum, dat – geïnspireerd op zwarte gaten – kunst en wetenschap wil samenbrengen.

Op de meest winderige plek van de hele Radboudcampus trotseert Richard Bolhuis op donderdagochtend de elementen. Penseel in de hand, inktpot binnen handbereik. Stip na stip, streek na streek, breidt hij zijn kunstwerk op het Erasmusplein uit.

Gelaagd werk

De komende zeven maanden is Bolhuis in de weer met zijn kunstwerk genaamd Spheres. Zelf spreekt hij van een tekeninstallatie. Een kunstwerk klinkt zo definitief, vindt hij, alsof er een moment is waarop het helemaal af is. ‘Dit intuïtieve project heeft geen officieel start- en eindpunt. Delen zullen door de voetstappen en de regen vervagen en daar ga ik dan weer overheen. Zo ontstaat er een gelaagd werk.’ Niet het eindproduct staat centraal, maar de weg daarnaartoe. Bolhuis: ‘Het gaat om de helende werking van de verbeelding.’

Foto: Johannes Fiebig
Foto: Johannes Fiebig

Naast het Erasmusplein zal Bolhuis ook aan de slag gaan rondom het Maria Montessorigebouw, en op het Keizer Karelplein. Zijn werk legt daarmee de verbinding tussen stad en universiteit; precies wat de expositie Into the Black Hole, waarin universiteit en museum samenwerken, beoogt te doen.

Bolhuis laat zich onder andere inspireren door het sterrenstelsel en de ecologie. Je zou een verband kunnen leggen met het mycelium, een netwerk van schimmels van lange draden die zich langzaamaan verder vertakken. Maar, zo benadrukt de kunstenaar meteen, mensen moeten vooral zelf weten wat zij erin zien.

‘Het mysterie en de verwondering staan voorop. Ik moet vaak denken aan de uitspraak “a mystery is like a magnet” van David Lynch (filmregisseur en schilder, red.). Ik wil niet vastpinnen wat voor betekenis mensen aan het werk geven.’

Verdwijnen

Met de universiteit heeft Bolhuis afgesproken waar hij zijn tekeningen gaat aanbrengen. Verder is hij vrij om zijn kunstwerk vorm te geven. In april volgend jaar, wanneer het Valkhof Museum de expositie Into the Black Hole afsluit, zit zijn project erop en zal het werk langzaam weer verdwijnen.

De tentoonstelling Into the Black Hole is van 17 oktober 2023 tot 19 april 2024 te zien in de tijdelijke locatie van het Valkhof Museum aan het Keizer Karelplein. De expositie is verbonden aan het festival Radboud Art & Science, dat in oktober plaatsvindt. Meer werk van Richard Bolhuis vind je hier.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!