De Refter getest (2): De arme student

27 mrt 2019

De vernieuwde Refter is open en het loopt storm. Vox test deze week of de pretenties - 'uniek voor de regio' en 'een divers en mooi aanbod' - zijn waargemaakt. Vandaag: student Pim ten Broeke, met krappe beurs, test de lunchfaciliteiten.

Een goedkope lunch scoren begint bij het kiezen van de juiste corner.

Vooraf leek Craft, het kraampje met old school Reftermaaltijden, de beste optie voor een goedkope lunch. Helaas blijkt die vandaag dicht te zijn, dus blijven er nog vier corners over.

Afgaande op de rijen kun je de beste gerechten krijgen bij Angus Nr5 en Deli Tiger. De goedkoopste burger is de vegan burger (3,75 euro). Voeg daar een frietje aan toe en je zit al aan 5,50 euro. Een kleine wokmaaltijd bij de Deli Tiger kost 3,75 euro, maar de portie lijkt wat klein. Reken je bij de prijs de kosten mee van minstens een kwartier in de rij staan, dan ben ik geneigd beide afgiftepunten voor de lunch links te laten liggen.

De massa ontwijken dan maar?

Gelukkig zijn de wachtrijen bij Mama Maria’s en Sousa minder lang. Een slice pizza bij de eerstgenoemde is slechts 1,75 euro, maar na een ochtend hard studeren heb je er daar toch minstens twee van nodig. Dat voelt wat ongezond, dus een kleine salade (2 euro) misstaat dan niet. Op zich een goede deal, zeker omdat je de gerechten zo mee kunt pakken. Maar: alweer iets te prijzig voor deze arme student.

Foto: Tom Hessels.

Het moet toch goedkoper kunnen?

Zeker! Bij Sousa haal je voor 1,35 euro een kopje soep en voor zestig cent krijg je er een stuk fruit bij. Wij kiezen een peer. Op de kaart staat verder dat een broodje kaas, ham of jam slecht één euro is. Als ik rond de court loop, zie ik die tussen alle luxe broodjes nergens liggen. Enigszins gegeneerd vraag ik naar deze deal aan een drukke medewerker. De dame tovert daarop prompt een zak broodjes tevoorschijn, snijdt er een open en schuift er een plak kaas tussen. Voor de vorm doet ze er nog een papieren verpakking omheen. Je oer-Hollandse lunch is – met wat moeite – compleet voor een luttele 2,65 euro.

Smaakt het ook?

Helaas is de tomatensoep al op, maar er staat nog een volle pan kruidensoep. Dat die nog volop verkrijgbaar is, blijkt een reden te hebben. De soep is niet zo bijzonder en heeft een zure nasmaak. De peer is, in tegenstelling tot avocado’s in de supermarkt, eetrijp en met je broodje en een gratis getapt glas water is de maag aardig gevuld.

Dus, is dit de perfecte studentenlunch?

Je betaalt weinig, maar hij is wel wat karig. Ik betrap me erop nog een gevulde koek uit de automaat te willen trekken om mijn overgebleven trek te stillen. Misschien de volgende keer toch een eurootje meer uitgeven én een halfuur extra uittrekken om een hamburger te bemachtigen.

Foto: Tom Hessels.

En hoe zitten we erbij?

De Refter is in een nieuw jasje gestoken en dat nodigt zeker uit. Met wat moeite vind je ook nog wel een plekje. De verschillende tapjes met gratis water met fruitsmaak worden zeer gewaardeerd. De openingskorting van 10 procent is een mooie bijkomstigheid, maar voor een goede, vullende lunch betaal je toch wel gauw zes euro. De Refter leent zich goed voor sporadisch bijpraten met vrienden onder het genot van een lekkere lunch, maar dagelijks middageten in de mensa lijkt me niet voor de gewone student weggelegd.

3 reacties

 1. mark schreef op 28 maart 2019 om 13:38

  Jammer dat je aan de ramen noedels van de Deli Tiger voorbij liep! Voor een luttele 2.85 een goede kom vol noedels met een eitje erin, groenten, lekkere soep, en zelfs vlees als je wilt. Supersnel klaar ook nog.

  • Pim schreef op 28 maart 2019 om 14:07

 2. Zuurpruim schreef op 28 maart 2019 om 15:39

  “Reken je bij de prijs de kosten mee van minstens een kwartier in de rij staan, dan ben ik geneigd beide afgiftepunten voor de lunch links te laten liggen.”
  Huh? Ik wist niet dat je voor het wachten in de rij in de Refter ook moet betalen.
  En ik maar denken dat die lange rijen te maken hadden met de hoge kwaliteit van de maaltijden.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!