Vleesvrije maandag definitief terug

19 okt 2015

Meat Free Monday is een feit. Tenminste, in De Refter. In het Grotius- en het Huygensgebouw verkopen de kantines op maandag wel vlees, al komt ook daar meer aandacht voor vegetarisch eten.

Paul Mc Cartney is een van de initiatiefnemers van de Meat Free Monday. Foto: SoniaT360 (Creative Commons)
Paul Mc Cartney is een van de initiatiefnemers van de Meat Free Monday. Foto: SoniaT360 (Creative Commons)

Vanaf 2 november wordt er op maandag geen vlees meer verkocht in De Refter. Voor de zomervakantie werd hier al mee geëxperimenteerd en dat is goed bevallen, vertelt David Niessen, locatiemanager van De Refter. ‘Uit de enquêtes die we tijdens de proefperiode van Meat Free Monday hebben verspreid blijkt dat 70 procent van de Refterbezoekers het een goed idee vindt om op maandagen geen vlees te verkopen. In Het Gerecht was dit ongeveer 45 procent en in het CultuurCafé lag het rond de 35 procent.’ Een verklaring zou volgens Niessen kunnen zijn dat er in De Refter relatief veel medewerkers eten, of dat er een ander type student komt.

Extra luxe broodjes
Om die reden blijven rechtenkantine Het Gerecht, de kantine in het Huygensgebouw en het CultuurCafé gewoon vlees verkopen op maandagen. Dit doet volgens Niessen niets af aan het oorspronkelijke idee van de Meat Free Monday. ‘Het is nooit onze bedoeling geweest om mensen te verbieden vlees te eten. We willen vooral  de duurzame kant van vegetarisme laten zien. De productie van vlees is namelijk erg belastend voor het milieu.’

Op de vleesvrije maandagen zullen er extra luxe broodjes, twee vegetarische en een veganistische maaltijd verkrijgbaar zijn. Dit zijn in eerste instantie dezelfde maaltijden die ook verkocht werden tijdens de proefperiode. Naar verloop van tijd zullen er nieuwe gerechten bijkomen. Ook in Het Gerecht en het Huygensgebouw komt er extra aandacht voor vegetarische gerechten, zegt Niessen, maar hier is vooralsnog geen invulling aan gegeven. Op superfoods hoeven studenten volgens Niessen in ieder geval niet te rekenen. ‘Dat zou voor ons simpelweg te duur zijn, als je kijkt naar de prijs waarvoor we maaltijden verkopen.’/ Maarten van Gestel

10 reacties

 1. Henk schreef op 19 oktober 2015 om 16:28

  De meeste vleeseters waren ‘m toch al gesmeerd na de pilot en ze hebben groot gelijk.

 2. Ewoud schreef op 19 oktober 2015 om 20:21

  Top! Ik was, en blijf, fan van dit initiatief. En natuurlijk de maaltijden op de maandag!

 3. Jasoer schreef op 19 oktober 2015 om 21:09

 4. Thomas schreef op 19 oktober 2015 om 22:52

  Oke, dat wordt dus De Refter mijden. Trouwens, is de enquete tijdens de pilot enkel gehouden op de Meat Free Monday? Zo klinkt het wel en dat zou de uitslagen natuurlijk nogal onbetrouwbaar maken. Mij zul je er in ieder geval niet meer zien.

 5. Lenny schreef op 22 oktober 2015 om 13:50

  Belachelijk. Het is prima dat je stimuleert dat mensen 1x per week geen vlees eten, maar het lijkt alsof ze er nu vanuit gaan dat mensen die in de Refter eten, dat dagelijks doen.
  Ik eet heel af en toe in de Refter, en dan meestal op maandag. Straks word ik dus gedwongen vegetarisch te eten, terwijl ik al 1 a 2x per week op een andere dag uit mezelf vegetarisch eet. Mag ik alsjeblieft zelf bepalen op welke dag ik al dan niet vlees eet??

  • Patricia schreef op 23 oktober 2015 om 11:47

   Oh jee. Niemand dwingt je toch? Als je per se op maandag vlees wilt eten, dan eet je op maandag toch gewoon niet in de Refter. Het Gerecht, het Cultuur café, de Huygenskantine hebben dan nog steeds een vlees voor je als je er op die dag niet van wilt afzien. het gaat hier toch om het grotere beeld, meerdere kilo’s vlees die een dag in de week niet door de Refter worden verwerkt. Misschien helpt het je je dit in aantal Koeien voor te stellen, die niet gegeten worden op een dag. Ik denk voor het verbruik van de Refter kan je er wel 10 koeien tellen, misschien zelfs meer. De hoeveelheid die jij dan zou eten is misschien niet zo groot, maar de hoeveelheid die de Refter nodig heeft, verwerkt en niet verbruikt (weggooit????)telt toch wel meer. Moeilijk voor te stellen dat je hier geen begrip voor kan tonen…

 6. David N. Jansen schreef op 27 oktober 2015 om 14:55

  Ooit beval de Rooms-Katholieke Kerk ons aan op vrijdag te vasten en in plaats daarvan Goede Vrijdag te gedenken, voor de gezondheid van onze zielen. Misschien dat de Refter in het begin ook daaraan meedeed.

  Nu beveelt deze campagne aan op maandag te vasten en in plaats daarvan de problemen van vleesproductie te gedenken, voor de gezondheid van onze nakomelingen.

  Voor mij lijkt het een beetje puberaal: we doen zeker niet wat onze voorouders hebben gedaan. Maar uiteindelijk blijkt dat we toch hetzelfde weer doen, in (zeer licht) gewijzigde vorm… Had de Refter niet gewoon de vleesvrije vrijdag kunnen aanhouden?

 7. Pieter van Groenestijn schreef op 10 november 2015 om 09:44

  Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat het idee, om de vleesvrije maandag in te voeren in de Refter, al van te voren was gemaakt.

  De zogenaamde evaluatie was zeer knullig opgezet: het was onduidelijk waar de formulieren moesten ingeleverd. Dit had (mede) tot gevolg dat de refter vol lag met evaluatieformulieren van mensen die tegen de vleesvrije maandag waren.

  Dat is in mijn ogen een verklaring voor het verschil in percentage; van wel denkende medewerkers (en studenten) mag verwacht worden dat zij de keuzevrijheid preferen boven de dictatuur van de veganisten!

 8. Iris schreef op 12 oktober 2017 om 14:48

  “dictatuur van veganisten”? Bijna overal is vlees/vis nog steeds de norm en moet je het aangeven als je géén dode dieren wil eten, of heb je weinig/geen keus. Ook in de Refter. Als je geen dierlijke producten wil eten, heb je -nog steeds- echt wel minder keus dan als je dat wel doet, hoor. Denk alleen al aan de koffie-automaat met cappuccino’s 🙂 Of aan de 10 broodjes met één vegan optie.
  De omdraaiing waarbij er op een bepaalde dag even géén vlees te krijgen is, stelt het feit ter discussie dat vlees nog altijd de norm is, met alle gevolgen voor dieren, milieu en gezondheid van dien.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!