De wiskunde ontdekken in een papieren kraanvogel

03 dec 2019

Al vouwend verkenden vwo-scholieren vorige week de wiskunde. De Pre-University College organiseerde een masterclass over origami. Universitair docent Maarten Solleveld nam de scholieren mee in de wereld van de Japanse papierkunst en de wiskundige formules die daarachter verscholen liggen.

Papieren vliegtuigjes, boten en kraanvogels. Origami is niet alleen papieren kunst, maar er zit ook wiskunde achter. Zo kun je van een vierkant een gelijkzijdige driehoek vouwen, zonder ook maar iets te meten.

Een groep vwo-scholieren ging vorige week de uitdaging aan met de vierkante papiertjes. Universitair docent Maarten Solleveld deed daar nog een portie wiskunde bij. De scholieren kregen opdrachten waarmee ze zelf de wiskundige patronen konden ontdekken. ‘Het is een soort werkcollege, maar dan rumoeriger,’ zegt Solleveld.

Gymles

De masterclass is onderdeel van de Pre-University College (PUC) van de Radboud Universiteit. ‘We willen een brug slaan tussen het voortgezet en het wetenschappelijk onderwijs’, zegt Tim van Lier van het vaksteunpunt wiskunde van de PUC. Scholieren maken via masterclasses en talentenprogramma’s alvast kennis met de universiteit. Ook docenten kunnen bij de PUC terecht. ‘Voor bijscholing of studiedagen bijvoorbeeld.’

Van Lier organiseert de aan wiskunde gerelateerde masterclasses. ‘Ik probeer meestal onderwerpen te zoeken die actueel zijn of een beetje prikkelen’, zegt hij. De scholieren lijken redelijk enthousiast over origami. Solleveld: ‘Vooral het vouwen vinden ze leuk, of ze ook de wiskundige kant interessant vinden weet ik niet zo zeker.’

Een paar gemotiveerde leerlingen krijgen de wiskundige formules wel onder de knie. En terwijl ze napraten aan het eind van de les, is er toch een soort consensus: deze paar uur wiskunde waren beter dan de gymles die ze ervoor hebben gemist.

1 reactie

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!