In de diepzee speuren naar bacteriën

10-01-2017, 07:50

Leden van het wetenschappelijk duikteam van Christian Jogler. Foto: Christian Jogler

Een onderzoeker die in de diepzee speurt naar nieuwe bacteriën, hoe exotisch wil je het hebben? Microbioloog Christian Jogler begint deze week aan zijn eerste werkweek aan de Radboud Universiteit.

Christian Jogler was tot voor kort onderzoeksleider bij de Deutsche Sammlung von Mikroorganismen und Zellkulturen (DSMZ), wereldwijd bekend vanwege zijn bibliotheek van bacteriën die wetenschappers kunnen bestellen voor onderzoek. Hij is nu via het Radboud Excellence Initiative aangetrokken om bij de Nijmeegse afdeling microbiologie te komen werken. Jogler neemt nog drie andere medewerkers uit zijn voormalige onderzoeksgroep mee.

Raketbrandstof
Hij gaat hier samenwerken met microbioloog Laura van Niftrik. Ze startten twee jaar geleden al een gemeenschappelijk onderzoeksproject, met subsidie van Volkswagen, om te kijken of afvalwater kan worden omgezet in raketbrandstof. ‘We merkten daarbij dat onze expertises elkaar heel goed aanvullen’, zegt Van Niftrik. Gezamenlijk proberen ze nu vervolgsubsidie te krijgen bij Nederlandse en Europese subsidieverstrekkers.

‘Onder dit soort extreme omstandigheden is de kans groot dat je buitengewone bacteriën vindt’

Van Niftrik vertelt dat haar nieuwe collega net als zijzelf en collega-microbiologen Mike Jetten en Huub Op den Camp zoekt naar nieuwe bacteriën. ‘En als je op zoek bent naar nieuwe bacteriën dan ga je bijvoorbeeld op zoek naar ongewone condities, waar de kans groot is dat zich heel specialistische bacteriën hebben ontwikkeld.’ Neem de diepzee in de omgeving van het Italiaanse Sicilië, waar vulkanische activiteit is. Onder dit soort extreme omstandigheden is de kans groot dat je buitengewone bacteriën vindt.

Antibiotica
Planctomyceten bijvoorbeeld. Deze bacteriesoort groeit heel langzaam maar komt niettemin heel veel voor in die diepzee met vulkanische activiteit. ‘Een verklaring is dat ze misschien antibiotica uitscheiden waarmee ze concurrerende bacteriën kunnen doden.’ Christian Jogler gaat op zoek naar deze potentiële bronnen van nieuwe antibiotica. Daarvoor moet hij diep duiken, maar duiken doet hij graag. Een farmaceutisch Duits bedrijf heeft al interesse getoond in de onderzoeksresultaten.

Geef een reactie