Dies-viering voortaan (weer) in oktober

08-06-2017

De viering van de verjaardag van de universiteit wordt per volgend jaar verplaatst van mei naar oktober. Want, zegt rector Han van Krieken, ‘ik vind het ongemakkelijk een verjaardag een half jaar van tevoren te vieren’. Officieel is de Radboud Universiteit op 17 oktober jarig.

Het is terugkerend dingetje: schuiven met de verjaardag van de universiteit. De laatste rector die de datum verplaatste, was Kees Blom in 2001. Hij vond een feestje bij mooi weer aangenamer dan in de herfst. Die beslissing was het zaadje dat het latere Radboud Rocks deed ontkiemen. Half mei vieren studenten en medewerkers het feestje mee tijdens een mini-popfestival op de campus.

Taart in mei

Officieel verjaart de Radboud Universiteit in oktober. Preciezer: de geboortedag is 17 oktober 1923. Maar de eerste rector ooit, Jos Schrijnen, besloot al dat het leuker was in mei stil te staan bij dat heugelijke feit. Bij het eerste lustrum, in 1928, schoot de Dies-datum terug naar oktober. Om in de loop der decennia met enige regelmaat opnieuw te verschuiven. Van 1966 tot 2000 bleef de verjaardagsplanning stabiel: om en nabij 17 oktober. Van 2001 tot 2017 aten we weer taart in mei.

Sinds vorig jaar zwaait rector Han van Krieken de scepter op de campus. En dit is hoe hij erover denkt: ‘Ik vind het ongemakkelijk een verjaardag een half jaar van tevoren te vieren.’ Het college van bestuur schaarde zich achter zijn ongemak en daarom staat de verjaardag nu weer in oktober op de rol. Op 17 oktober 2018 wordt de universiteit 95 jaar.

‘Het is een lustrum en in die week organiseren we verschillende activiteiten’, zegt hij. Over de precieze invulling wordt nog stevig vergaderd. Maar hij hecht aan de officiële verjaarsmaand.

Radboud Rocks

En Radboud Rocks dan? Wordt het rocken met een herfstbok in de hand? Nee, voor het festival is de avond van 29 juni aangewezen en die middag is Radboud Sports. ‘Beide zullen uiteraard in het teken staan van het lustrumjaar.’

Wat Van Krieken betreft, blijft oktober de maand waarin we de komende jaren de officiële Dies Natalis vieren. Tot zich een nieuwe rector aandient, dan is het weer afwachten.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!