Dispuut Reinaert onder vuur na grappen over Stints en ‘hoeren’

12 jan 2019

Het Nijmeegse herendispuut Reinaert is in ernstige verlegenheid gebracht door een publicatie in De Gelderlander. Tijdens de ontgroening moesten aspirant-leden van het dispuut ‘ludieke’ opdrachten uitvoeren als ‘het verleiden van de lelijkste hoer’ en een fiets ‘als Stint verkleden’.

De Gelderlander kreeg de instructies voor de ontgroening in handen nadat deze per ongeluk waren achtergelaten in een printer op de universiteitscampus. De instructies waren bedoeld voor vier aspirant-leden van dispuut Reinaert (officieel: R.E.I.N.A.E.R.T.) die in december beproevingen moesten doorstaan in het Zeeuwse Hulst.

Stint

Een van de opdrachten behelsde het verkleden van een fiets tot Stint. ‘Hier ontbreken de schoolspullen en ketchup natuurlijk niet’, verwijst de instructie naar het dramatische Stint-ongeluk in Oss, waarbij vier kinderen om het leven kwamen. Een andere opdracht: ‘Bier en vrouwen zijn natuurlijk een geweldige combinatie, voor elke student. (…) In de kroeg zoekt u de lelijkste hoer op en zet haar in het zonnetje door bij haar een lapdance uit te voeren.’

Een anoniem lid van dispuut Reinaert zegt tegen De Gelderlander dat de opdrachten ludiek bedoeld waren. Bovendien zijn de meest controversiële opdrachten niet uitgevoerd, zegt hij. ‘Het is bedoeld als satire. Het gebeurt natuurlijk niet echt.’ De leden van het dispuut wilden niet met hun naam in de krant uit angst voor represailles.

Afkeuring

Dispuut Reinaert is niet gelieerd aan een van de Nijmeegse studentenverenigingen en ontvangt geen financiële steun van de Radboud Universiteit. Het opleggen van sancties tegen het dispuut lijkt daarom niet tot de mogelijkheden te behoren. Wel heeft het universiteitsbestuur vrijdag zijn afkeuring laten blijken in een gesprek met de leden.

7 reacties

 1. Halve Zeeuw schreef op 12 januari 2019 om 13:36

  • Mathijs Noij schreef op 13 januari 2019 om 13:30

 2. Maarten schreef op 12 januari 2019 om 13:45

  Het was dus duidelijk een harde grap, of je het echt grappig vindt valt natuurlijk over te discussiëren, maar wie van ons heeft nou niet in huiskamer sferen een grapje gemaakt dat eigenlijk niet door de beugel kan? Zelfs op tv heb je lieden als Arjan Lubach die de meest harde grappen maken over actuele onderwerpen en daar valt niemand over.

  De echte vraag is, wie haalt het in zijn hoofd om bij de uni printers aan andermans documenten te komen? Blijf lekker met je poten van brieven af die niet voor jou bestemd zijn. Je zou maar een gevoelig document moeten printen op de universiteit, dan mag je toch wel zo’n collegialiteit verwachten van je medestudenten dat dit document niet gedeeld wordt met externen buiten de universiteit?

  Heb respect voor je Alma Mater

  • Casper H. schreef op 14 januari 2019 om 16:25

 3. Joost schreef op 14 januari 2019 om 22:02

  O, het is “satire”! Tja, dan mag je natuurlijk vrijuit vuilbekken. Ik vind het klasse, dit dispuut verslaat Joep van het Hek en Arjan Lubach ruimschoots! Een mooi visitiekaartje voor onze universiteit.
  O ja, dit is “sarcasme”. Die term kunnen jullie misschien de volgende keer gebruiken als verdediging.

  • Lisa V schreef op 14 januari 2019 om 22:44

   Joost is perfect, joost heeft nog nooit in zijn leven een harde grap gemaakt die in de verkeerde context heel grof zou zijn. Wees net als Joost

 4. Zorgenkind schreef op 18 januari 2019 om 12:05

  Ik woon samen met mensen en maak met enige regelmaat ongepaste, walgelijke opmerkingen tegen hen over aanslagen, aanrandingen, ongelukken en in het algemeen over Limburg. Bovendien ontken ik met een lach op mijn gezicht en zonder enige schroom in besloten kring het bestaan van God, de Holocaust en roggebrood.
  Vraag: moet ik nu aan alle Limburgers én de hele wereld mijn excuses aanbieden?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!