Dode en vermisten bij lawine zijn Nijmeegse studenten

08-03-2017, 11:04

De snowboarder die dinsdag in de Franse Alpen is omgekomen nadat hij werd bedolven onder een lawine, is een 22-jarige student uit Nijmegen. Dat meldt De Gelderlander zojuist. Ook de twee vermisten van 21 en 25 jaar komen uit Nijmegen. Het drietal was op reis met studentenvereniging NSN uit Nijmegen.

De families zijn inmiddels op de hoogte gesteld. Reddingswerkers zijn sinds 7.30 uur aan het zoeken naar de twee vermiste studenten. Een woordvoerder van de Nijmeegse Studentenvereniging de Navigators (NSN) bevestigt tegenover het AD dat de slachtoffers deel uitmaakten van een groep van twintig studenten die op wintersport waren.

Volgens Franse media waren de drie aan het snowboarden in de streek van Le Seuil, ongeveer 60 kilometer ten oosten van Grenoble. De snowboarders zouden zich in een bijzonder gevaarlijke omgeving hebben begeven, buiten de veilige zones. Het gebied zou bekend staan om lawines.

Het lichaam van de 22-jarige snowboarder is vandaag aangetroffen. De andere twee zijn verdwenen in de enorme sneeuwmassa van de lawine, die dinsdag rond 16.00 uur ontstond. Het zoeken naar de slachtoffers kwam traag op gang, doordat laat alarm is geslagen.

De NOS meldt dat er momenteel alleen vanuit de lucht naar de twee vermisten wordt gezocht. Het gebied moet eerst veilig worden gemaakt door met dynamiet lawines te veroorzaken. Daarna kunnen reddingswerkers pas met honden aan het werk gaan.

IMG-20170308-WA0002
De herdenkingsplek in de Studentenkerk. Foto: Niels Kramer

Helikopter
De Franse krant  Le Daupiné Libéré bericht dat een van de slachtoffers ’s middags een berichtje stuurde naar een ander groepslid. Dat berichtje werd om 17.00 uur opgemerkt. Pas rond 19.30 steeg een eerste reddingshelikopter op om de Nederlanders te zoeken.

Het drietal had volgens de Franse media geen lawinepiepers bij zich. Dit zijn apparaten waarmee reddingswerkers makkelijker mensen onder de sneeuw kunnen lokaliseren.

De verslagenheid bij NSN is groot. Het zes-koppige bestuur is woensdagochtend bijeen in het verenigingsgebouw om te overleggen wat te doen. Nog niet alle leden zijn op de hoogte van het tragische ski-ongeval in Frankrijk. De NSN is een christelijke studentenvereniging in Nijmegen ‘van bier en bijbel’. De vereniging telt meer dan 200 actieve leden.

De Studentenkerk heeft een herdenkingsplek ingericht voor de slachtoffers van de lawineramp (zie foto).

/ De Gelderlander (bewerkt)

Geef een reactie