Dood gevonden Nijmegenaren zijn emeritus hoogleraar (99) en echtgenote (94)

19 jan 2024

Dinsdagochtend trof een thuiszorgmedewerker de lichamen aan van twee bejaarde mensen in hun woning aan de Postweg in Nijmegen. Een van hen is emeritus hoogleraar Gerard Bartelink, dat meldt De Gelderlander. Bekenden van het echtpaar zijn geschokt. Het grote politieonderzoek bij het huis duurt voort.

De politie heeft een buurtonderzoek gehouden en een mobiel kantoor voor de deur van het echtpaar gezet. Maar details over wat er mogelijk gebeurd is, wil de politie nog niet geven.

Het echtpaar woonde al een jaar of zestig in een statig huis aan de Postweg. Vanuit Oldenzaal in Twente verhuisden ze naar Nijmegen, wegens de aanstelling van Gerard Bartelink aan de Nijmeegse universiteit als hoogleraar. Hij was in Oldenzaal leraar aan het lyceum.

In 1973 kreeg hij in Nijmegen de leerstoel van het oudchristelijk Grieks en Latijn. Hij wijdde zich er aan het schrijven van onder meer artikelen en boeken vroegchristelijke teksten en auteurs. Zijn vrouw Els was volgens een omwonende vroeger docent Engels op de toenmalige mavo Westerhelling, maar bleef volgens een buurtbewoner wat meer op de achtergrond.

Parochieblad

De Nijmeegse kerkhistoricus Peter Nissen vertelt ‘een heel rijtje’ boeken van Bartelink te hebben staan. Maandag bezorgde Nissen bij Bartelink thuis nog het parochieblad en zag hij hem in de woonkamer zitten. Hij sprak hem ook regelmatig. ‘Het was een groot geleerde, maar een heel bescheiden man’, vertelt Nissen. ‘Hij had wereldfaam op het gebied van vroegchristelijke literatuur en publiceerde tot op hoge leeftijd.’

Maar Nissen besloot dit keer niet aan te bellen. ‘Het sneeuwde en ik dacht: nu maar niet, volgende keer weer.’

Bartelink behoorde tot de École de Nimègue, een traditie van onderzoek naar het gebruikte Grieks en Latijn in christelijke teksten uit de eerste eeuwen. De traditie is begonnen op de toenmalige Katholieke Universiteit van Nijmegen, waar deze ook zijn naam aan dankt. Hij zorgde met zijn publicaties voor de bekendheid van de école en leverde een grote bijdrage aan het onderzoek naar en de beoefening van het Grieks en Latijn buiten de universiteitsmuren.

‘Hij stond internationaal echt hoog aangeschreven’

In 2004 werd hij koninklijk onderscheiden voor zijn werk: hij werd Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor het werk op zijn vakgebied Klassieke Letteren. ‘Hij stond internationaal echt hoog aangeschreven’, vertelt Nissen. ‘Hij publiceerde ook veel in het Frans.’ Maar ondanks die faam bleef Bartelink volgens Nissen ‘eenvoudig’ en ‘altijd heel vriendelijk.’

Jubileumboek

Hij bleef ook na zijn pensioen altijd heel actief. In 2013 schreef hij samen met een universitair docent van de Nijmeegse universiteit nog een boek. Een recent verzoek voor een nieuwe publicatie, wees hij af omdat hij er de puf niet meer voor had.

Het huis aan de postweg is afgeschermd voor het publiek. Foto: Johannes Fiebig

Wel leverde de geleerde nog een uitgebreide bijdrage aan een jubileumboek dat verscheen vanwege het honderdjarige bestaan van het lyceum in Oldenzaal waar hij vroeger zelf op school had gezeten en les had gegeven. Hij werd ervoor geïnterviewd, maar had ter voorbereiding liefst negentien kantjes volgeschreven met herinneringen.

Buitengewoon aimabel, wordt hij genoemd. En dat gold ook voor zijn vrouw, vertelt Twentenaar Alphons Weierink die in september vorig jaar nog bij het echtpaar thuis was om hem het eerste exemplaar van het jubileumboek aan te bieden. Weierink kijkt terug op een ‘zeer genoeglijk bezoek’. ‘Het waren heel belangstellende mensen, heel lief en warm en ook zorgzaam voor elkaar. En heel scherp van geest nog.’

Eekhoorntjes

Els vermaakte zich met puzzelen en lezen, vertelde ze Weierink. Gerard speelde nog dagelijks piano. ‘En ze konden echt genieten van de eekhoorntjes in de tuin.’ Ook kwam er geregeld familie op bezoek.

De mobiliteit van het echtpaar was wat minder, maar wie Gerard wilde helpen met het op zijn plek zetten van de kliko werd doorgaans vriendelijk bedankt, vertellen buurtgenoten. Hij deed het zelf zolang hij het nog kon. Met de ene hand trok hij de kliko, met de andere ondersteunde hij zich met zijn rollator.

Hij stond in de buurt bekend als ‘de bladerman’ omdat hij op zeer hoge leeftijd nog steeds vaak alle blaadjes in de voortuin opruimde. De laatste tijd hadden Gerard en Els Bartelink een tuinman ingehuurd: ze hadden een flinke tuin omdat ze op enig moment het huis van de buren erbij hadden gekocht.

Hij reed ook nog lang auto, maar die had hij weggedaan: hun enige dochter rijdt er nu in rond. Maar de bus was een prima alternatief: geregeld zagen buurtgenoten hem nog naar de bushalte stiefelen.

Eind april zou Gerard 100 zijn geworden, zijn vrouw Els werd 94.

Dit artikel van Eric Reijnen Rutten stond eerder in De Gelderlander.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

6 reacties

  1. Paul Moors schreef op 19 januari 2024 om 15:07

    Heb ik zo’n jaar of vijftig geleden een cursus middeleeuws Latijn van gevolgd, waar ik nog steeds van profiteer. Professor Bartelink was een nuchtere man met stekeltjeshaar, wat toen wel opviel, goede docent en ook nog eens heel vriendelijke en erudiet

    • Francis schreef op 20 januari 2024 om 17:27

  2. Ellen Cronen schreef op 20 januari 2024 om 18:57

    RiP lieve mensen. Sterkte voor de familie en vrienden.

  3. Marcel schreef op 21 januari 2024 om 04:56

    Dat dit een “bekend” echtpaar is wat vermoord is…is dat erger dan dat er een onbekende vermoord is?

  4. Pieter van Wissing schreef op 21 januari 2024 om 13:29

    Jaren geleden mailde ik hem met het verzoek of ik hem een uitdrukking uit het Grieks mocht voorleggen. Nader kennis maken doen we nog wel eens, zei hij, zeg maar wat ik kan doen. Een dag later kreeg ik een uitgebreid en adequaat antwoord. En hij stuurde me ook nog een exemplaar van zijn Klassieke Letteren toe. Ik heb hem een keer bezocht, nader kennis gemaakt met deze vriendelijke man. Ik heb later nog wel eens uitdrukkingen en passages voorgelegd. Zijn antwoorden kwamen altijd snel en je had er veel aan. Ja Paul, een goede docent, dat denk ik ook.

  5. Pieter van Wissing schreef op 21 januari 2024 om 13:33

    Uhh, Klassieke Letterkunde bedoel ik.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!