Drie tips uit de top: ‘Bluf je naar binnen’

14-03-2017, 07:37

Margot Ribberink, geïnterviewd door Annemarie Haverkamp, hoofdredacteur van Vox. Foto's: Marjolein van Diejen.

Drie topvrouwen (en Radboud-alumni) spraken gistermiddag bij de start van de Radboud Career Week over hun carrière. Drie tips op basis van hun ervaring.

#1 ‘Ben niet te verlegen, bluf je naar binnen’ – weervrouw Margot Ribberink bij Omroep MAX en Omroep Gelderland. Voorheen RTL Nieuws.
‘Ik wist nooit wat ik precies wilde worden, maar wel dat het met weer en de natuur te maken moest hebben. Toen ik in 1989 afstudeerde als bioloog was er erg weinig werk voor biologen. Dus op het moment dat ik hoorde dat Harry Otten het eerste commerciële weerbedrijf van Nederland startte (Meteo Consult – red.), wist ik dat dat iets voor mij was. Ik heb een brief vol bluf geschreven. Er stond in dat ik droomde van tornado’s, sneeuw en hagelstormen – dat was natuurlijk niet waar. Ik wist dat meteorologen in de praktijk vaak stoffige natuurkundigen zijn, dus ik heb een leuke foto meegestuurd en gezegd dat ik het kan en het anders wil leren. Ik was in die tijd heel verlegen, maar daar heb ik me overheen gezet. Ik zie vaak dat meisjes te bescheiden zijn. Ik zou zeggen: stap daar overheen. Ik heb het ook gedaan en uiteindelijk heeft dat mijn leven veranderd.’

Agnes Kant, met een oude foto op het scherm. Foto: Marjolein van Diejen.
Agnes Kant, met een oude foto op het scherm. Foto: Marjolein van Diejen.

#2 ‘Je moet vooral niet heel graag de Tweede Kamer in willen’ – Agnes Kant, voormalig fractievoorzitter van de SP. Nu werkzaam bij het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb.
‘Ik werkte als promovendus aan de Radboud Universiteit toen Jan Marijnissen mij letterlijk op kwam halen om bij de SP te komen werken. Ik heb gezondheidswetenschappen gestudeerd – nu heet dat biomedische wetenschappen. Het stond nooit in de planning om Tweede Kamerlid te worden, hoewel ik al een tijdje politiek actief was. Als je Kamerlid wilt worden, zou ik zeggen: probeer vooral niet te hard om in de Tweede Kamer te komen. Het moet je overkomen. Je stort je op een onderwerp omdat je daar betrokken bij bent. En als je dan politiek actief bent, dan kunnen ze een keer bij je aankloppen.

Met de politiek ben ik overigens helemaal klaar. De feiten, wetenschappelijk onderzoek of de waarheid doen er vaak niet toe en daar ben ik op afgeknapt. Ik zou één uitzondering willen maken: mocht de SP in de coalitie komen en ik minister van volksgezondheid kunnen worden, dan zou ik het doen. De SP heeft me daar ook al voor gepolst, dus het zou kunnen.’

Marjolein ten Hoonte (links). Foto: Marjolein van Diejen

 

#3 ‘Zoek een baan die je op weg brengt naar de plek waar je uiteindelijk wilt zijn’ – Marjolein ten Hoonte, directeur arbeidsmarkt bij Randstad.
‘Ik heb rechten gestudeerd in Nijmegen, maar wist al tijdens die studie dat ik niet mijn hele leven in de juridische sector wilde werken. Maar ik wist niet wat het dan wel moest worden. Op een gegeven moment zei iemand tijdens een sollicitatiegesprek: “Ga eerst maar eens uitzoeken wat je eigenlijk wilt.” Hij had groot gelijk.
Min of meer toevallig belandde ik bij Randstad, omdat ik iemand kende die daar al werkte. Ik viel al snel op en belandde in het managementtraject. Ik heb in 25 jaar Randstad elf functies gehad. Mijn tip zou zijn: zoek uit wat je leuk vindt en begin met werken. Je moet ergens starten, en vanuit die functie doorgroeien. Er zijn altijd meerdere wegen naar je droomfunctie, je moet zorgen dat iedere stap die je zet daar heen kan leiden. Een carrière is geen ladder, maar een boom die vertakt. En zorg voor een zo groot mogelijk netwerk. De meeste vacatures worden nooit vacatures, omdat bedrijven intern of bij bekenden gaan zoeken.’

Geef een reactie