Student droomt van Nijmeegse wielerklassieker

09-02-2017, 11:35

Joost van Wijngaarden. Foto: Duncan de Fey

Met zijn groene en heuvelachtige omgeving kan de regio Nijmegen uitgroeien tot een populair wielrengebied, mét eigen wielerklassieker. Dit is de ambitie van wielrenfanaat Joost van Wijngaarden, organisator van een nieuwe wegwedstrijd: de Omloop der Zevenheuvelen in juli.

Onder wandelaars en hardlopers geniet Nijmegen door evenementen als de Vierdaagse en de Zevenheuvelenloop al een goede reputatie. Om de regio ook als wielrengebied te presenteren, zet student en organisator Joost van Wijngaarden een nieuw wielerevenement op de kalender: de Omloop der Zevenheuvelen. Hiermee hoopt hij binnen tien jaar een topwedstrijd neer te zetten.

‘Negatieve reacties vallen in het niet bij de positieve’

Sinds het begin van zijn studie Communicatiewetenschap is van Wijngaarden actief geweest bij studentenvereniging Mercurius, waar hij onder meer tekende voor het Nederlands Studenten Kampioenschap. Die vorig jaar gereden koers liep door Berg en Dal, met een slotbeklimming op de Oude Kleefsebaan en de finish op de Zevenheuvelenweg. Van Wijngaarden: ‘Zowel deelnemers als organisatie waren erg enthousiast over dit parcours, vandaar het idee voor een nieuwe wegwedstrijd.’

‘De omgeving Nijmegen leek me al lange tijd perfect voor het houden van een wielerkoers’, zegt Van Wijngaarden. ‘Toch was er nog geen wedstrijd in de regio, terwijl hier veel liefhebbers wonen.’ Fietsers van elders wijken nu vaak uit naar Zuid-Limburg of de Posbank bij Arnhem. ‘Rondom Nijmegen is het net zo mooi fietsen en via deze wedstrijd kunnen mensen uit andere regio’s dat ook ontdekken.’ De Omloop der Zevenheuvelen is zowel voor prestatiegerichte als voor recreatieve renners. Ook is er een speciale koers voor bedrijventeams.

Horeca
Volgens van Wijngaarden heeft de regio veel te winnen bij een nieuwe wielerkoers, met name de horeca. Maar er zijn ook bezwaren van bewoners, die in De Gelderlander hun zorgen uiten over de grote toestroom van wielrenners. Van Wijngaarden denkt dat het allemaal wel mee zal vallen. ‘De echte zorgen gaan we zeker bespreken, maar op ongefundeerde reacties gaan we niet in. Overigens vallen de negatieve opmerkingen in het niet bij het groot aantal positieve reacties.’

 

Geef een reactie