Dymph van den Boom houdt functie bij Nijmeegs stichtingsbestuur

05 jun 2019

De in opspraak geraakte hoogleraar Dymph van den Boom, oud-rector van de Universiteit van Amsterdam (UvA), is ook adviseur van het stichtingsbestuur van de Radboud Universiteit. Ze adviseert onder andere over wetenschappelijke integriteit. Het stichtingsbestuur ziet vooralsnog geen reden om haar adviesfunctie te stoppen.

Hoogleraar pedagogiek Dymph van den Boom (tot vorige week interim-decaan aan de Erasmus Universiteit) kwam maandag onder vuur te liggen na een publicatie in NRC. Een journalist van die krant vond in haar toespraken en in haar proefschrift stukken tekst die zijn gekopieerd van anderen, zonder bronvermelding.

Volgens NRC zijn in acht van de tien diesredes die Van den Boom hield in haar tijd aan de UvA, geplagieerde teksten te vinden. Ook in haar proefschrift vond de journalist op een derde van de pagina’s gekopieerde tekst of foute citaten. Van den Boom ontkent in NRC iets fout te hebben gedaan.

Integriteit

In Nijmegen is Van den Boom adviseur voor de Stichting Katholieke Universiteit (SKU), de toezichthouder op de besturen van de universiteit en het Radboudumc. Uit een jaarverslag van de SKU uit 2017 blijkt dat ze adviseur is op het gebied van Onderzoek en Onderwijs. Vanaf 1 juli van dat jaar nam ze zitting in de Commissie Onderzoek en Onderwijs.

Uit het genoemde jaarverslag: “De Commissie besprak […] onder meer de voorbereiding op de Instellingstoets Kwaliteitszorg, de prestaties op het terrein van wetenschappelijk onderzoek, de resultaten van de onderzoeksvisitaties, de ontwikkeling van studentenaantallen en het onderwerp wetenschappelijke integriteit.”

Dit laatste onderwerp was een van de speerpunten van Van den Booms beleid als rector aan de UvA. NRC quote haar in een interview met Vrij Nederland: ‘wie imiteert, valt door de mand.’

Adviesrol

Berthe Maat, secretaris van de SKU, bevestigt dat Van den Boom als adviseur optreedt voor de stichting. ‘Mevrouw Van den Boom is niet in dienst van de SKU, maar heeft een adviesrol waarvoor zij een vergoeding ontvangt’, zegt ze. ‘Als adviseur participeert ze in de commissie Onderwijs & Onderzoek van het stichtingsbestuur en fungeert zij mede als klankbord voor het college van bestuur.’

Op dit moment onderneemt de SKU nog geen stappen. ‘Wij weten dat de UvA een onderzoekscommissie heeft ingesteld’, zegt ze. ‘We wachten de resultaten daarvan af. Op basis van één artikel zet de SKU niet de adviesopdracht aan een gewaardeerd adviseur stop.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!