Liefdesbrief schrijven in 7 stappen

13 feb 2015

Morgen is het zover: Valentijnsdag. Zie je op tegen de liefdesbrief die je moet gaan schrijven? Vox-verslaggever Linda van der Pol ging naar een workshop liefdesbrieven schrijven en sleept je er in zeven stappen doorheen.
20121123 Meer Liefde foto 3

Je mag Valentijnsdag dan wel onzin vinden – en je vriend of vriendin misschien ook wel – maar met een goedgeschreven brief kom je altíjd goed voor de dag. Gisteravond legden Wout Waanders en Jelko Arts, beiden schrijver én alumnus bij Nederlands, tijdens de Soeterbeeklezing ‘Brievenliefde in Tindertijden’ uit hoe je in zeven stappen een liefdesbrief schrijft.

#1 Bewustwording
Allereerst: waar begin je aan en waarom schrijf je een liefdesbief? De meerwaarde van een handgeschreven tekst boven een app’je of mailtje volgens Waanders: ‘Uiteindelijk gaat het erom dat je er zichtbaar moeite voor gedaan hebt – je bent er voor gaan zitten en hebt er hand voor gewerkt.’

#2 Vooraf
Heel belangrijk blijkt fact checking te zijn – en dat moet uiteraard secuur gebeuren. Arts: ‘Wanneer iemand één keer naar de dierenwinkel gaat, betekent dat niet dat ze vijftig hamsters heeft. Een andere cruciale vraag: ‘ Kan ze wel lezen?’

#3 Doelbepaling
Juist, tekstdoelen. In traditionele communicatieschemaatjes zijn het er vier: amuseren, informeren, overtuigen en informeren. Het publiek mag dan wel lachen – Waanders en Arts zweren erbij: alle passen perfect in het genre van de liefdesbrief.

#4 Structuur
Eh, ja. Ook een brief heeft een begin en een eind, en als het goed is zit er nog iets tussenin. Daar dient goed over nagedacht te worden.

#5 Complimenteer
Ha. Eindelijk, er mag eindelijk geschreven worden! ‘Het compliment’ is een niet te missen tekstonderdeel. Maar: focus. Richt je op één karaktereigenschap of uiterlijk kenmerk – niemand blijft geloofwaardig als hij óók tenen, knokkels, en ruggengraten lof toejuicht.

#6 Vorm en inhoud
Voeg wat stijlfiguren toe: vooral de metafoor en overdrijving schijnen het goed te doen – ‘Je ogen zijn als twee darkroasted senseopads’, bijvoorbeeld. Tip van onze Lovemakers: ‘kijk uit met fruit.’ En inderdaad: een vergelijking van een mond met een banaan of een buik in de vorm van een papaya kan weinig goed doen.

#7 Afronding
Cruciaal: denk aan álle zintuigen. Schrijf je ‘m aan een badmeester? Gooi er dan vooral wat chloor overheen. Koffieliefhebber? Een bruine kring op het papier kan weleens garant staan voor een positieve brief terúg. / Linda van der Pol

0 reacties

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!