Eerste muren escape room staan

16 mrt 2018

In de kelder van museum Het Valkhof verrijst een studentenhuis uit de jaren veertig. Vier mannen werken aan een educatieve escape room van de Radboud Universiteit, die het verhaal van studenten in het verzet vertelt

Moet er wel of niet een portret van Hitler aan de muur komen te hangen? De makers van de educatieve escape room zijn er nog niet uit. Straks maar even met de historicus overleggen.

Vorige week zijn ze begonnen met de bouw en inmiddels staat de kelder van museum Het Valkhof vol houten panelen. Wat die precies voorstellen en uit hoeveel kamers de ruimte straks bestaat, moet geheim blijven. ‘Het is echt jammer voor de deelnemers aan het spel om al te veel weg te geven’, zegt Nils Roemen, die de escape room samen met de Radboud Universiteit bedacht.

Onderduiken

Aan de panelen hangen foto’s en schetsen: zo moet het straks worden. Dat de escape room de sfeer krijgt van een studentenhuis uit de jaren veertig, is geen geheim, want daar draait het hele project om. Bezoekers moeten ervaren hoe het is om in de oorlog in Nijmegen te studeren, en dan vooral wat het betekent als de bezetter je dwingt een loyaliteitsverklaring te tekenen. Ga je daarin mee of weiger je? In dat laatste geval kan je maar beter onderduiken, anders word je tewerkgesteld in Duitsland.

Nils Roemen bij de bouw. Foto: Leoni Andriessen

‘Het gaat om meer dan een spel’, vertelt Roemen. ‘In dit geval draait het echt om de geschiedenis.’ De educatieve escape room is een project van de Radboud Universiteit, die dit jaar herdenkt dat de universiteit in 1943 op slot ging. De bezetter eiste van alle universiteiten dat zij hun studenten zo’n loyaliteitsverklaring met de Duitsers voorlegden. De Nijmeegse rector Bernard Hermesdorf weigerde dat – als enige in Nederland – om principiële redenen en besloot de zaak te sluiten.

Waarheidsgehalte

Centraal in de escape room staat het verhaal van Jozef van Hövell van Wezeveld en Westerflier, praeses van studentenvereniging Carolus Magnus. Hij was leider van het studentenverzet aan de Waal. Bezoekers kruipen in de huid van zijn huisgenoten en komen voor ingewikkelde morele dilemma’s te staan.

‘Foto’s van zijn studentenhuis hebben we niet, maar wel beelden van andere studentenhuizen uit die tijd’, zegt Roemen. Met drie decorbouwers en game designers timmert hij momenteel aan de educatieve escape room. ‘Het leuke is dat we steeds iets nieuws bedenken. Lopen we in een zaakje om een oude telefoon op de kop te tikken, zien we een ander relikwie dat goed zou passen.’

Historici van de universiteit waken over het waarheidsgehalte van het verhaal. Zij zorgen ook voor de input voor de expositie die in het museum wordt ingericht. Op 5 mei gaat de escape room open en bezoekers kunnen er twee jaar lang terecht.

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!