Eikenprocessierups gesignaleerd op de campus

30 mei 2018

Op de campus is vandaag de eikenprocessierups ontdekt. Waar? Voor de Refter, op een bankje. Het beestje kan astmatische verschijnselen, rode bulten en gezwollen ogen veroorzaken.

Jazeker, bevestigt de Vlinderstichting, we hebben te maken met de eikenprocessierups. De auteur van dit stukje at een salade op een bankje voor de Refter en trof een grijzig rupsje aan naast haar bord. Foto gemaakt en naar de insectenspecialisten in Wageningen gemaild. De bevestiging kwam per ommegaande.

Hier zitten ze. Foto: Leoni Andriessen

En nu? Rob Leuven is hoogleraar invasiebiologie aan de Radboud Universiteit en niet verbaasd over de vondst. ‘Mei en juni zijn het hoogseizoen’, zegt hij. ‘Het beestje voedt zich graag aan eikenbomen en die zijn er genoeg op de campus.’

De vraag of studenten kans lopen op gezondheidsklachten, beantwoordt hij als volgt: ‘In principe is er een grote kans dat je er geen last van hebt. Tenzij je er gevoelig voor bent of de rups aanraakt. Ben je er gevoelig voor, ga dan niet onder de boom zitten.’

Reputatie

De harige rups heeft geen beste reputatie, omdat hij binnen acht uur na aanraking astmatische verschijnselen, rode bulten, jeuk en gezwollen ogen kan veroorzaken. De hoogleraar adviseert bij de gemeente melding te maken van de rups die zijn naam dankt aan zijn ‘processiegedrag’: achter de ander aanlopen en zo met soortgenoten een processie vormen.

In Nijmegen zijn al eerder processierupsen gesignaleerd. Verdelgers worden erop uit gestuurd om kolonies uit te roeien.

Naschrift: de auteur van dit stukje heeft inmiddels bij de universiteit melding gemaakt van de processierups.

3 reacties

 1. Bert verbruggen schreef op 31 mei 2018 om 23:09

  Ik woon aan de rand van de campus naast de HAN, en dus min of meer op de campus en direct naast een school met duizenden leerlingen en zeer dicht in de buurt van het ziekenhuis. In mijn tuin staat een grote eik met ,helaas, zeer grote aantallen eikenprocessierupsen. Ik heb heel veel moeite moeten doen om iemand te vinden die deze rupsen kan en wil bestrijden nadat ikzelf al bezig was geweest met enorm veel uitslag en jeuk als gevolg. Ik hoop iemand gevonden te hebben die het wellicht wil doen.
  Ik heb ook de gemeente gebeld met dit verhaal maar die vertelde me doodleuk dat particulieren voor hun eigen boom moeten zorgen, wel of geen school , ziekenhuis en station in de directe nabijheid. Ik wil er best voor betalen maar gevaar of niet, de gemeente beslist vanachter hun bureau dat volksgezondheid niet hun pakkie aan is.

 2. Marien schreef op 1 juni 2018 om 09:02

  Op een boom aan de Heyendaalseweg naast mijn werkkamer en bij het picknick bankje aan de achterkant van het Forum zitten hele nesten, die wel wat groter zijn dan dat plekje op de foto. Daar is ook al melding van gemaakt.

 3. antonia schreef op 4 juni 2018 om 15:26

  Ook hier (Graafseweg 126) staat een eik vol met nesten van de eikenprocessierups. De gemeente doet niets omdat de boom nog net op privéterrein staat (de grote kruin met de rupsen hangt over de weg). De persoon aan de telefoon van de gemeente kan me ook niet helpen aan een naam van een bedrijf die de rups kan bestrijden. Hoe nu verder?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!