Eindelijk goed eten in de Refter
Maandag ging ‘Bij 2500 likes gaat de Refter weg’ in de lucht. De Facebook-pagina heeft nu al 486 likes. Die 486 studenten kunnen volgende week hun hart ophalen, want dan is in de Refter (overigens op uitnodiging van het Facilitair Bedrijf) de WE CANTEEN proefweek. Met lékker eten. Maaike de Reuver en Charlotte van Leeuwen, allebei afgestudeerd aan de UvA, bedachten WE CANTEEN: een cateringconcept voor grote instellingen, zoals de universiteit. Lokale ondernemers verkopen duurzame, gezonde producten vanuit marktkraampjes op een soort food court in de kantine. We spraken Maaike. Waarom WE CANTEEN? ‘Charlotte en ik associeerden de Amsterdamse universiteitskantines met duur en slecht eten. En wij niet alleen: ook medestudenten klaagden over de kwaliteit. Toen we allebei een periode in het buitenland gingen studeren – Charlotte in Singapore, ik in Leuven – zagen we dat het ook anders kan. De universiteitskantines daar verkochten goed eten. Lekker én gezond. Eenmaal terug in Nederland hebben we aan de UvA gevraagd of we voor een dag de kantine mochten overnemen om te laten zien hoe het óók kan. We hebben lokale ondernemers uitgenodigd om hun producten op een soort food court, zoals je die in Azië ziet, in de kantine te verkopen. Een mega succes. Zowel die ondernemers als de studenten waren heel erg enthousiast.’ En nu staan jullie permanent in de Amsterdamse universiteitskantines? ‘Nee, dat niet. De UvA had net een nieuw, vierjarig contract afgesloten met een cateraar. Daar konden ze niet onderuit. Ze hebben wel tegen ons gezegd dat ze onder de indruk waren van het concept en dat ze opnieuw met ons om de tafel willen als dat contract afloopt.’ Volgende week staat WE CANTEEN in de Refter. Wat kunnen we verwachten? ‘Lekker, gezond en gevarieerd eten tegen een goede prijs. Er zijn stamppotten, maar ook Indiase, Cambodjaanse en Aziatische gerechten, er zijn broodjes en boterhammen en nog veel meer. Een paar lokale ondernemers die volgende week in de Refter staan: Ambacht, BZZY, Blixem, Brood op de Plank, Bollyfood, Wereldkoks en De Sjalot.’ En als het voorbij is, die proefweek. Moeten wij dan weer terug naar de goulashsoep en de saucijzenbroodjes? ‘Geen idee. Het Facilitair Bedrijf heeft ons uitgenodigd, omdat ze zien dat de Nijmeegse studenten niet gelukkig zijn met het huidige aanbod. Ze willen weten wat de studenten dan wél willen. Dat hopen ze na onze proefweek beter te weten. Die kennis zullen ze ongetwijfeld meenemen, maar wat ze ermee doen: of ze elementen uit ons concept overnemen en welke dan, dat weet ik niet. We hopen het. Wij zorgen volgende week, met die ondernemers, voor een gevarieerd, lekker en gezond aanbod. Daarna is het aan het Facilitair Bedrijf wat zij daarmee doen.’ / Bregje Cobussen
Nico schreef op 31 januari 2013 om 17:24
Het staat niet bij de foto, maar wie is wie?
Maaike de Reuver schreef op 1 februari 2013 om 07:20
Charlotte staat links op de foto, Maaike rechts.De WE CANTEEN proefweek vindt trouwens plaats van maandag 4 tot en met donderdag 7 februari, dagelijks van 08:30 – 20:00 uur.
Andijvie-boost en embutido’s | Vox magazine schreef op 4 februari 2013 om 15:35
[…] Spaanse dis krijgt zijn goedkeuring. ‘Dit mogen ze van mijn part vaker doen’, zegt hij over de WeCanteen-week. ‘Het is leuk om nieuwe dingen te […]
Terugblikken op WE CANTEEN | Vox magazine schreef op 8 februari 2013 om 15:36
[…] CANTEEN anderhalf geleden op de Universiteit van Amsterdam zagen, zijn we in gesprek gegaan met de initiatiefneemsters. We vonden de opzet erg leuk en ook onze teamleiders waren meteen enthousiast. We hebben WE CANTEEN […]
Eindelijk goed eten in de Refter | Bregje Cobussen schreef op 8 maart 2013 om 09:26
[…] hart ophalen, want dan is in de Refter de WE CANTEEN proefweek. Met lékker eten. Ik schreef er een bericht […]
Geertje Rutgers schreef op 14 augustus 2013 om 22:16
Bollyfood moet zijn Bollyfoods te vinden via: http://www.bollyfoods.nl
In negen foto’s door 2013 | Vox magazine schreef op 31 december 2013 om 15:41
[…] dames op de foto, Maaike de Reuver en Charlotte van Leeuwen, bedachten het concept WE CANTEEN en toverden in januari De Refter om tot een food court. Het was onderdeel van een druk jaar voor de […]