Even lekker los tijdens de Varsity

07 apr 2014

Afgelopen zondag werd de Varsity – hét studentenroei-evenement van Nederland – gevaren. Het is een samenkomst van de hele roeigemeenschap in studerend Nederland waarbij oude tradities en modern gelal hand in hand gaan.

[slideshow_deploy id=’30516′]Één dag per jaar is het Amsterdam-Rijnkanaal afgesloten voor de scheepvaart. Het geronk van de scheepsmotoren wordt dan vervangen door over het water galmende roeicommando’s. Afgelopen zondag had de 131ste Varsity, dé roeiwedstrijd voor Nederlandse studentenroeiverenigingen, weer plaats. De hele dag roeien de verschillende wedstrijdploegen voor de eer van hun vereniging en stad, met als hoogtepunt de afsluiting de race van de Oude Vier. De vier beste, meest gerenommeerde roeiers van de verschillende verenigingen gaan dan over drie kilometer de strijd aan.

Corporale poëzie
Het is duidelijk te merken dat de Varsity een traditie is. Het vip-paviljoen staat vol met oud-winnaars, oud-bestuurders en andere prominenten in het verrassend grote studentenroeiwereldje. Langs de kant staat het vol met leden van de roeiverenigingen en supporters, een enkeling heeft geen pilsje in zijn hand. Terwijl de ene na de andere roeiwedstrijd wordt afgedraaid, lijkt het gros van de bezoekers zich meer te interesseren voor elkaar. En in de prachtige verhalen die de twee commentatoren op een manier ten gehore brengen die het best te beschrijven valt als corporale poëzie. De mooiste klets die ik ooit gehoord heb.

Voor het eerst in vijf jaar mocht de Nijmeegse Studenten Roeivereniging Phocas weer meedoen aan de Oude Vier. Een eer op zich. Kwalificeren voor de finale zat er helaas niet in. Geen onoverkomelijk probleem. Het lag niet in de lijn der verwachting. ‘Als de loting een beetje had meegezeten hadden we het misschien gered, maar het maakt niet uit. We zijn hier om een mooie dag te beleven.’ Is getekend: Jill Meijs en Marloes van Haaster, bestuursleden van Phocas. ‘Het is een mooi evenement, we zijn met een volle bus hierheen gekomen om te genieten en een aantal leuke wedstrijden te roeien.’ Over de resultaten maken de dames zich niet zo druk. ‘Wij hebben lang niet zo’n sterke vereniging als de grote clubs uit Amsterdam of Groningen. Bovendien is dit voor ons een stuk minder belangrijk. Maar met name onze eerstejaars hebben zich goed gehouden.’

Intussen is de voorlaatste race van start gegaan. De jonge acht wordt gewonnen door Nereus uit Amsterdam. De roeiers worden door de commentatoren uitgeroepen tot ‘lichte baasjes van de draaibar’. De lichte acht wordt gewonnen door de heren van Gyas uit Groningen.
Nadat in de daaropvolgende pauze twee rivaliserende ploegen al een voorschot nemen op de avond en er een flink potje gebrast en bier gestreept wordt, is het tijd voor de finale van de Oude Vier. Deze wordt met overmacht gewonnen door Nereus uit Amsterdam. Zij winnen daarmee de eer om vanavond de kroegjool te organiseren voor de verliezers. Dat je toko dan afgebroken wordt maakt niet uit, want je bent een jaar lang de grootste baas van roeiend Nederland. / Sebastiaan Vlamings

0 reacties

  1. Varsityganger schreef op 7 april 2014 om 12:50

    Kleine correctie: de lichte acht werd gewonnen door Gyas. De jonge acht door Nereus 😉

    • Jolene Meijerink schreef op 7 april 2014 om 13:36

  2. Nick schreef op 7 april 2014 om 13:42

    Nog een correctie: De race der oude vieren wordt niet gevaren in overnaadse boten. Dat is de overnaadse vier, een fuifnummer. De oude vier is gewoon een moderne vier-met. Veelal van het merk Empacher.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!