Exitpoll: D66 favoriet op de campus

19-03-2014, 00:00

Nijmeegse studenten hebben massaal gekozen voor D66, zo blijkt vanmiddag uit de exitpoll van Vox bij het stembureau in de Refter. In een nek-aan-nek-race met GroenLinks zijn het de vrouwelijke studenten die D66 uiteindelijk de overwinning bezorgen. Opvallende nieuwkomer is de ChristenUnie.

Lange rij bij het stemlokaal vanmiddag in de Refter / Foto: Vox
Lange rij bij het stemlokaal vanmiddag in de Refter / Foto: Vox

In de exitpoll vanmiddag onder honderd studenten komt D66 met 39 procent als winnaar uit de bus. GroenLinks is tweede met 32 procent, de rest volgt op grote afstand. Waar beide partijen onder de mannen even populair zijn, laten de vrouwen de balans doorslaan naar D66. GroenLinks legde het met 31 procent van de vrouwelijke stemmen af tegen D66, die maar liefst 42 procent van de dames wist te overtuigen.

Taart_VerkiezingenkleinDe meeste kiezers komen goed voorbereid naar de stembus, zo blijkt, al dan niet met een beetje hulp van de Nijmeegse stemwijzer. GroenLinks overtuigt studenten vooral met haar plannen om van Nijmegen een duurzame stad te maken en omdat zij kleine initiatieven op het gebied van duurzaamheid en cultuur een kans geeft.

Opvallend genoeg vinden de meeste D66-stemmers het moeilijk om een specifiek partijpunt van de winnaar op te noemen. Een enkeling is naar de stembus gelokt door de plannen voor meer fietsplekken in de stad en aansluiting op het nachtnet van de NS. Een ‘onderbuikgevoel’ en het studentikoos imago van de partij geven echter voor de meeste kiezers de doorslag. Blijkt de emotie het dus toch van de goede voorbereiding te winnen.

Met student Mark Buck als lijsttrekker en zeven studentkandidaten op de lijst hoopt het CDA dit jaar campusfavoriet te zijn. Het mag niet baten: slechts drie van de honderd door Vox ondervraagde studenten gaven hun stem aan de partij. Christelijke studenten in Nijmegen bekeren zich inmiddels tot de ChristenUnie, zo lijkt het. Het belangrijkste punt van deze partij? Om de prostitutie in Nijmegen terug te dringen. Dat het daarmee behoorlijk uit de klauwen dreigt te lopen vonden studentenkiezers blijkbaar ook. Met vier procent van de stemmen lijkt de ChristenUnie onder studenten het CDA voorbijgestreefd en hoopt ze naar eigen zeggen vannacht haar eerste Nijmeegse zetel binnen te halen.

Draagvlak voor de PvdA, momenteel de grootste partij in Nijmegen, schittert door afwezigheid. Net als enige aandacht voor die andere Nijmeegse rot in het vak, de SP, trouwens. Beide partijen weten deze middag allebei maar een handjevol studenten voor zich te winnen. / Marlon Janssen

Campus in Beeld brengt later vandaag een nieuwsitem over het stemgedrag bij het verkiezingsbureau bij de Refter.

0 reacties

  1. Stephan schreef op 20 maart 2014 om 00:00

    onderbuikgevoel…studentikoos…..holy fuck….

Geef een reactie