Frans Timmermans ontvangt Vrede van Nijmegen Penning

16 feb 2022

Eurocommissaris Frans Timmermans is de zesde ontvanger van de Vrede van Nijmegen Penning. De alumnus van de Radboud Universiteit krijgt de prijs vanwege zijn inzet voor vrede en internationale samenwerking. Hij ontvangt de prijs op 12 mei in de aula van de Radboud Universiteit.

Gemeente Nijmegen, Radboud Universiteit en NXP Semiconductors zijn initiatiefnemers van de prijs. Zij prijzen Timmermans voor zijn inzet voor ‘solidariteit, homorechten, diversiteit, gelijkheid voor vrouwen en bescherming van mensenrechtenactivisten’. Timmermans verdient bovendien lof omdat hij pal staat voor de rechtsstaat, en zich hardmaakt voor het dichten van de equal pay gap en het invoeren van de Europese richtlijn Work-Life Balance, aldus de organisatoren.

Green deal

Frans Timmermans (1961) volgde de opleiding Franse taal en letterkunde en de studie rechten in de jaren tachtig op de Radboud Universiteit. De PvdA-politicus werd Kamerlid in 1998, staatssecretaris in 2007 en minister van Buitenlandse Zaken in 2012. Vanaf 2014 is hij werkzaam als Eurocommissaris. Als vicevoorzitter van de Europese Commissie presenteerde hij in 2020 de Green Deal, een plan om de EU in 2050 klimaatneutraal te maken.

Zesde ontvanger

De Vrede van Nijmegen Penning wordt iedere twee jaar uitgereikt. Eerdere ontvangers waren: Jacques Delors (2010), Umberto Eco (2012), Neelie Kroes (2014), het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (2016) en Paul Polman (2018). In 2020 werd de prijs niet uitgereikt vanwege de coronapandemie.

In de naar hem vernoemde Frans Timmermans-lezing pleitte hij in 2017 op deze universiteit voor kritisch denkende studenten en een herwaardering voor de kunst van het oneens zijn. Timmermans ontving in 2015 een eredoctoraat van de Universiteit Maastricht en dit jaar een eredoctoraat van de TU Delft.

De uitreiking van de Penning vindt op 12 mei om 16.00 uur plaats in aula van de Radboud Universiteit. De toekenning aan Timmermans werd bekend gemaakt met het volgende filmpje.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!