Frietbakker verkoopt wandklok en meloenen rollen door de supermarkt. Het is weer introductie

22 aug 2019 ,

Alwéér rolden er in de supermarkt in de Molenstraat meloenen door de gangen. Bij de FEBO gaat er hoogstens een frietje door de lucht – de snackbarmedewerkers vinden de introductie ‘de leukste tijd van het jaar’.

Je kunt er tijdens de introductie de klok op gelijk zetten: als de kroegen richting sluitingstijd gaan, stroomt de FEBO op de hoek van de Molenstraat vol met studenten op zoek naar een vette hap. ‘De meiden willen steeds meer vegetarisch’, zegt meneer Theunisz (‘de studenten kennen mijn voornaam niet en dat wil ik graag zo houden’). De kaassoufflé is tegenwoordig favoriet. De jongens eten volgens de snackbarmedewerker vaak alles wat los en vast zit.

‘Wij vinden dit de leukste tijd van het jaar – leuker nog dan de Vierdaagse’, zegt de vriendelijk ogende frietbakker. Hij ziet een verandering ten opzichte van een paar jaar geleden. ‘Sinds de leeftijdsgrens naar achttien is gegaan, heb ik in mijn zaak minder jonge klanten die van de kaart zijn. Vroeger kwamen er meer studenten binnen die helemaal losgeslagen waren, voor het eerst weg onder de vleugels van papa en mama.’

‘De beveiliging heeft de studenten uit de supermarkt gezet’

Nu verloopt de introductie binnen de muren van de FEBO zonder incidenten. ‘Er vliegt hier weleens een frietje door de zaak, maar dat gebeurt op iedere zaterdagavond.’ Wel let Theunisz extra goed op zijn klok, die aan de wand hangt, vertelt hij. Naar verluidt hebben studenten vandaag de opdracht gekregen om die klok te bemachtigen.

En ja hoor: een uur later loopt een groep eerstejaars trots met de bewuste klok onder de arm over straat. ‘We hebben er netjes voor betaald!’ beweren ze. Om de concurrentie te slim af te zijn, hebben ze de reserveklok ook maar meteen gekocht. Totaalprijs: 30 euro. Voor de duurbetaalde uurwerken loopt het verhaal overigens niet goed af: die vallen al snel stuk op het trottoir van de Molenstraat.

Bij supermarkt Coop, een paar panden verderop, kunnen ze een woordje meepraten over de opdrachten die introlopers krijgen. Daar werd maandag met meloenen en pakken melk gebowld, net als vorig jaar. ‘De beveiliging heeft de studenten eruit gezet’, zegt manager Fabian Verdonk. ‘Een geintje is leuk, maar dit zijn wel andermans spullen. Ik hoop dat ze volgend jaar iets nieuws verzinnen.’

Antikatermiddel

Dat een snackbar goede tijden beleeft tijdens de introductie is geen verrassing. Maar ook ondernemers waarvan je het niet meteen verwacht pikken een graantje mee. Kaj Siegler, assistent bedrijfsleider bij de Vitamin Store, krijgt deze week verdacht vaak studenten over de vloer die op zoek zijn naar een antikatermiddel. Uit de schappen pakt hij een flesje met een blauw vloeistof en een flaconnetje poeder. ‘Dat poeder gooi je in het drankje en dat drink je vóórdat je gaat slapen. Werkt echt!’ Het flesje bevat vitamines en aminozuren én de stof choline, die je lever helpt bij het afbreken van alcohol, staat te lezen op het etiket.

Kaj Siegler van de Vitamin Store.

Wie liever andersoortige middelen dan alcohol tot zich neemt, kan zich in Nijmegen naar de Vlaamsegas begeven, het nauwe straatje op een steenworp afstand van de kroegen aan de Molenstraat. Daar heeft verkoper Samuel van coffeeshop De Kronkel nauwelijks tijd om vragen te beantwoorden, maar hij vertelt wel dat introdeelnemers de coffeeshop weten te vinden. ‘Internationale studenten vooral. Die kunnen hier legaal wiet roken, dat zijn ze natuurlijk niet gewend van thuis.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!