Geen banden meer tussen Radboudumc en omstreden onderzoeksbedrijf Diagram

02 mrt 2023

Het Radboudumc heeft geen formele banden meer met Diagram, het omstreden onderzoeksbedrijf van enkele Zwolse cardiologen. Deze banden werden in 2017 verbroken. Vijf oprichters van Diagram, waaronder een emeritus-hoogleraar van de Radboud Universiteit, worden verdacht van corruptie. Diagram heeft wel nog tot 2022 Nijmeegse promovendi begeleid.

Er loopt sinds 2017 geen Nijmeegs cardiologieonderzoek meer via het in opspraak geraakte Zwolse onderzoeksbedrijf Diagram, dat meldt een woordvoerder van het Radboudumc. De vijf oprichters van Diagram zijn verdachten in een corruptieonderzoek dat sinds 2020 loopt. De cardiologen zouden miljoenen aan steekpenningen van het Duitse bedrijf Biotronik hebben ontvangen om vaker elektronische hartapparaten van dat bedrijf te plaatsen bij patiënten, zo melden NRC en de Volkskrant. Ook zouden de cardiologen hartapparatuur hebben opgedrongen bij hun patiënten.

Onderzoek

Diagram was verbonden aan het Zwolse Isalaziekenhuis, dat inmiddels de banden met het bedrijf heeft verbroken. Een externe commissie onderzoekt in opdracht van Isala de wetenschappelijke publicaties van Diagram. Het bedrijf biedt onder andere begeleiding aan voor promovendi die uitgebreide testen willen doen. De afgelopen zes jaar hebben daar zeven Nijmeegse promovendi gebruik van gemaakt, meldt Diagram op haar website.

Er is echter geen sprake van formele banden tussen Diagram en Radboudumc, stelt een woordvoerder van het ziekenhuis. Al sinds 2017 loopt er geen Nijmeegs cardiologisch onderzoek meer via het Zwolse bedrijf. En in 2020 zijn de aandelen die het Radboudumc had in Diagram verkocht.

Promovendi

Eén van de vijf verdachten in het onderzoek, Harry S., was vanaf 2010 tot eind 2016 hoogleraar interventiecardiologie bij het Radboudumc, waarna hij met emeritaat ging. Als emeritus-hoogleraar heeft hij sindsdien nog wel minstens twee promovendi begeleid.

Vanwege de berichtgeving in de kranten heeft Radboudumc het door Diagram ondersteunde onderzoek nagekeken, maar daarin geen onoorbare feiten gevonden. ‘Wij weten niet meer dan wat er in de kranten te lezen is’, aldus de woordvoerder. Hij kan niet zeggen of het ziekenhuis promovendi in de toekomst gaat ontraden met Diagram in zee te gaan. ‘Promovendi zijn vrij om met een zelfgekozen promotor in zee te gaan. Daarin zien wij geen gronden om in te grijpen.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!