Geen terugkeer naar Groesbeekseweg

09 jan 2014

Ooit nog terugkeren naar hun kamer zit er niet in voor de bewoners van de voormalige Kweekschool op de Groesbeekseweg. Aan alle kanten worden hulpgoederen ingezameld voor de slachtoffers; de universiteit doneerde kantoormeubelen.

Foto: Bob van Huët
Foto: Bob van Huët

De kans dat de bewoners kunnen terugkeren naar hun woning is minimaal, zegt huismeester Marcel Vermeer van Slokker Vastgoed. ‘Het pand is volledig onbewoonbaar verklaard.’ In de ochtend van 1 januari ontstond brand in de voormalige kweekschool aan de Groesbeekseweg. Of het pand ooit nog in oude glorie wordt hersteld, is niet duidelijk. ‘Dat gaan we de komende weken met de gemeente en verzekering bespreken.’ Afgelopen weekend mochten enkele bewoners van het studenten en -ateliercomplex onder begeleiding hun spullen ophalen.

Hulp van alle kanten

Al heel wat mensen brachten kleren en huishoudelijke artikelen naar de Vasim. Foto via @benefietbrand
Al heel wat mensen brachten kleren en huishoudelijke artikelen naar de Vasim. Foto via @benefietbrand

Verschillende partijen, waaronder de SSHN en particulieren, hebben kamers beschikbaar gesteld voor de gedupeerde studenten. Nijmegenaar Richard Stone riep een actie in het leven op Facebook. De afgelopen dagen zamelde hij heel wat spullen en geld in voor de bewoners en kunstenaars. ‘Kleding, koffieapparaten, noem maar op. Iemand heeft zelfs een flatscreentelevisie gedoneerd. We hebben tot nu toe rond de 2.300 euro opgehaald via crowdfunding.’ De inzameling gaat nog door. ‘We zijn vooral nog op zoek naar smartphones en laptops. Sommige mensen zitten door de brand in grote geldproblemen, die kunnen zich echt niets meer veroorloven.’ Tot zaterdag is cultuurspinnerij de Vasim aan de Winselingseweg nog dagelijks van vier tot acht uur open voor mensen die goederen willen doneren. Gedupeerden kunnen ook terecht om spullen uit te zoeken.

De universiteit helpt ook een handje mee.
De universiteit helpt ook een handje mee.

Medewerkers van de Radboud Universiteit laadden gisteren een vrachtwagen vol kantoormeubelen en ermee reden naar de Vasim. Stone is druk bezig met de organisatie van een benefietconcert. ‘De Lindenberg heeft al hulp toegezegd, het is nu nog zoeken naar een geschikte datum. Ik ben in gesprek met een aantal artiesten, daar hoop ik snel meer over te kunnen vertellen.’ / Jolene Meijerink

0 reacties

  1. Fred schreef op 9 januari 2014 om 14:59

    Hoewel ik de actie ontzettend waardeer, vraag ik me wel af:
    – hebben de studenten geen inboedelverzekering?
    – Is een smartphone echt iets wat je nodig hebt, of is het vooral handig belbaar te zijn, met een ‘dumb’ phone, en dat er meer geld is voor kleren en meubels?

  2. Hulp blijft komen voor gedupeerden kloosterbrand « ANS-Online schreef op 31 januari 2014 om 10:41

    […] een actie op Facebook. Inmiddels heeft hij met zijn actie meubels, kleding, tv’s, laptops en zelfs smartphones ingezameld. Verder loopt er op dit moment een online fundraiser en staat er nu dus een […]

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!