Geitje knuffelen achter het Huygensgebouw

18 apr 2019 ,

Achter het Huygensgebouw is vandaag een kinderboerderij geland. Bètastudenten grijpen de kans om eens lekker een babygeitje te knuffelen. ‘Ik word hier vrolijk van’. De Partij voor de Dieren heeft tevergeefs geprobeerd de activiteit tegen te houden.

Geiten, schapen, eenden, ganzen, konijnen, pony’s, een ezel en een zwijn lopen gemoedelijk door elkaar. Twee duiven genieten van het zonnetje op het dak van de ‘pop-up boerderij’. Een bakbeest van een konijn, nog groter dan het kleinste geitje, is duidelijk favoriet bij de studenten die zijn afgekomen op ‘Petting Zoo’, een lustrumactiviteit van studievereniging Olympus en de facultaire studentenraad van FNWI.
De mobiele kinderboerderij ‘Bert’s Farm’ staat vandaag achter het Huygensgebouw. Twee medewerkers van Bert’s Farm lopen rond in een boerenkiel met rode zakdoek en scheppen af en toe wat poep weg.

Stress

Fractievoorzitter Michelle van Doorn van de Partij voor de Dieren zegt (op Facebook) het jammer te vinden dat de activiteit is doorgegaan. De partij stelt dat dieren knuffelen misschien wel leuk is voor studenten maar dat dieren er juist van in de stress schieten. Van Doorn bood aan om zichzelf in plaats van de dieren te laten knuffelen.

Biologiestudenten Kirsten de Laat en Iris Derks hebben net de kleine babygeitjes geknuffeld. ‘Dit was wel welkom, want we hebben deze periode veel toetsen.’ Ze zijn op de hoogte van de ophef en snappen het standpunt van Partij voor de Dieren, maar vinden het ook een beetje overdreven. ‘We hebben de reactie van Olympus gelezen op Facebook en volgens ons is er gewoon goed over nagedacht.’

Babykonijntjes

De woordvoerder van Olympus, ook aanwezig bij de pop-up boerderij, ziet het probleem niet zo. De student, ze wil niet met haar naam vermeld worden, vertelt dat er geen aanwijzingen zijn dat de dieren het niet prettig vinden om geaaid te worden. ‘Je ziet dat als de studenten hurken de dieren spontaan naar ze toe komen.’ Ze wijst op het lid van Olympus dat even verderop bij het hek in de gaten houdt dat niet meer dan tien studenten de knuffelzone betreden.

Zoals postdoc Ruby Km, die onderzoek doet naar magnetische velden. Ze heeft als international nog helemaal niets meegekregen van de commotie. Ze was zo enthousiast toen ze zag wat er buiten aan de hand was dat ze haar thee onmiddellijk liet staan. Ze heeft de dieren uitgebreid geknuffeld. Favoriet zijn de babykonijntjes. ‘So small!’ zegt ze vertederd.

Biologiestudent Rijk van den Bosch is een van de weinige mannelijke studenten die zich tussen de dieren wagen. ‘Ik houd veel van dieren. Heb thuis een kat: Snorremans. Ik vind dit een leuk initiatief. Ik word er vrolijk van. Het is weer eens wat anders dan college volgen.’ Hij heeft de Vlaamse Reus geaaid: ‘Echt ontzettend zacht’. ‘En kijk die babyvarkentjes nou. Echt schattig toch?’

1 reactie

  1. Marian Noorderwerf schreef op 20 april 2019 om 15:07

    Natuurlijk even gekeken. En beestjes waren rustig. De ezel liep voorzichtig en zakte bij het stappen niet door 1 hoef of 2 of 3, maar door alle 4. Maar de studenten leken er wel van te ontspannen. En dat was de opzet.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!