Gemeente komt in actie tegen wildgeparkeerde fietsen tijdens de introductie

20 aug 2023

Een wirwar van fietsen in het centrum van Nijmegen? Dan is de introductie van de Radboud Universiteit en de HAN begonnen. Veel winkeliers en binnenstadbewoners ergeren zich rot. De gemeente Nijmegen neemt maatregelen om ervoor te zorgen dat studenten hun fietsen op de juiste plekken zetten.

Deze acties zijn afgestemd in overleg met de politie, de Radboud Universiteit en de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN). Nieuw zijn ‘zachte middelen’ zoals een kunstzinnige rode loper die naar de reguliere fietsenstallingen wijst. Ook is er een geschilderde tuin en straattheater op het Koningsplein.

Studenten worden op beruchte plekken ingezet om hun medestudenten de weg te wijzen naar de gratis stallingen. Zodat de nieuwkomers daar gebruik van blijven maken en niet de fietsen her en der in de stad neerzetten.

Prijzen uitgeloofd

De gemeente looft zelfs prijzen uit aan studenten die hun fiets in de reguliere stalling parkeren, zoals zadelhoesjes, lokale bonnen en als hoofdprijs een nieuwe fiets. De stallingen op Plein ’44 en de Bisschop Hamerstraat zijn elke dag tot 5.00 uur open en de Mariënburg blijft speciaal voor de introductie open tot 2.00 uur ’s nachts.

Daarnaast zet de stad ook harde middelen in zoals borden en hekken. En fietsen die echt de weg versperren worden verwijderd.

De gemeente volgt op de voet of deze acties voldoende effect hebben. Er is dagelijks een evaluatie. Mocht het nodig zijn, dan komen er – net als tijdens de Vierdaagse – extra fietsklemmen buiten de beheerde fietsenstallingen.

Dit verhaal van Anne Nijtmans stond eerder in De Gelderlander.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!