Geneeskundestudenten in actie voor Tanzania

12-06-2017

Joost Stultiens en Twan Kortz zagen met eigen ogen hoe een Tanzaniaans ziekenhuis moest dealen met een gebrek aan kennis, geld en apparatuur. Ze besloten een actie op te zetten. Dankzij de Nijmeegse geneeskundestudenten zijn er al twee patiëntmonitoren naar Afrika verhuisd.

Het verschil tussen het Radboudumc en het Tanzaniaanse Rubya Hospital is als tussen dag en nacht. Het Radboud, waar Joost Stultiens en Twan Kortz hun opleiding tot arts volgen, heeft state of the art-apparatuur tot zijn beschikking. In het Rubya Hospital is dat heel anders: een ziekenzaal bestaat daar uit niet meer dan een aantal bedden.

Stultiens en Kortz liepen eind vorig jaar drie maanden coschappen in Rubya, een dorp in het uiterste noordwesten van Tanzania, vlakbij het Victoriameer. Jaarlijks vertrekken tientallen Nijmeegse geneeskundestudenten naar ontwikkelingslanden om coschappen te lopen.

‘Mijn ouders hebben de patiëntmonitoren als handbagage meegenomen’

Tijdens hun verblijf ontstond al gauw het idee om iets te doen voor het ziekenhuis waar zij werkten. Kortz: ‘Op een gegeven moment werd een jongen na een operatie naar de zaal gestuurd. Daar moest vocht worden toegediend door de verpleegkundige. Zij kon echter geen bloedvat vinden, waardoor de patiënt is overleden.’

Apparatuur

Het was een vervelend incident, dat simpel voorkomen had kunnen worden. ‘De zaalverpleegkundige heeft waarschijnlijk niet het besef gehad hoe belangrijk de vochttoediening was.’ Dat is haar niet al te hard te verwijten, vertellen de studenten. ‘Ze hebben daar niet zoals hier verschillende afdelingen. Alle patiënten liggen bij elkaar. Alleen kinderen, mannen en vrouwen worden van elkaar gescheiden. Niet zo gek dus, dat een verpleegkundige op een gegeven moment het overzicht niet meer heeft.’

Om echt een verschil te kunnen maken, wilden Stultiens en Kortz daarom geld inzamelen voor hoognodige apparatuur. ‘In overleg met de directeur van het ziekenhuis besloten we in te zetten op een patiëntmonitor voor op de zaal. Daarmee kunnen de vitale functies van patiënten worden afgelezen.’

De nieuwe ruimte met patiëntmonitoren in Rubya Hospital. Foto: Twan Kortz

Door de actie kwamen Stultiens en Kortz in contact met het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, dat toevallig recentelijk zijn apparatuur had vervangen. ‘Wij mochten twee patiëntmonitoren hebben’, vertelt Stultiens. ‘Die hebben mijn ouders als handbagage meegenomen toen zij op bezoek kwamen.’ De twee apparaten staan nu in een aparte opvangkamer voor de ernstig zieke of net geopereerde patiënten. De bedoeling is dat deze ruimte een intensive care wordt, maar daarvoor zijn nog extra middelen en geschoold personeel nodig.

Stichting

Omdat het Tilburgse ziekenhuis geen vergoeding vroeg voor de patiëntmonitoren, hebben Stultiens en Kortz nog beschikking tot bijna het totaal opgehaalde bedrag, zo’n 2.500 euro. De studenten zijn in contact getreden met de Stichting Vrienden van Rubya, die eerder al is opgezet door tropenartsen, en een goed zicht heeft op wat er nodig is.

Waarschijnlijk wordt het geld ingezet voor zuurstofapparatuur voor op de nieuwe IC. Kortz: ‘Ik hoop zeker nog eens terug te gaan. Dan zou het heel mooi zijn als ik de apparatuur kan zien die er dankzij onze actie staat.’

Doneren voor de actie van Stultiens en Kortz kan nog altijd. Check hun Facebookpagina voor meer informatie. In het onderstaand filmpje, geven Stultiens en Kortz een rondleiding door Rubya Hospital.

Rubya Hospital through the eyes of Twan and Joost from Joost Stultiens on Vimeo.

2 reacties

  1. Remy van der Koelen schreef op 12 juni 2017 om 15:41

  2. Henk Stultiens schreef op 12 juni 2017 om 22:32

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!