Gert Flik vanavond in ‘De wilde keuken’
Dierfysioloog Gert Flik van de Radboud Universiteit is vanavond te zien in het TV-programma De wilde keuken, om 21:30 uur op Nederland 2. In de half uur durende uitzending gaat hij samen met presentator Wouter Klootwijk vissen op een pier in Hoek van Holland en laat hem zijn lab zien.
Flik doet onderzoek naar stress en welzijn bij vissen. ‘Mensen beschouwen vissen meestal als lager dan kippen of andere dieren’, aldus Flik. ‘We moeten ons realiseren dat zij ook pijn voelen. Ik vind het eten van vis geen probleem, maar we moeten wel voorzichtig met ze omgaan. Ik ben blij dat ik mijn boodschap nu kwijt kan bij een breder publiek.’
Tijdens de opnames ving hij tot zijn verrassing de ene na de andere fint, een vissoort die eerst zeldzaam was maar nu weer volop aanwezig bleek. Flik: ‘Het was super om mee te doen! Ik denk dat je het plezier er vanaf ziet stralen.’
In zijn laboratorium ontdekte Flik dat een vis efficiënter groeit als hij zelf kan bepalen wanneer hij eet. ‘Normaal worden vissen gevoerd op een tijdstip dat mensen het beste uitkomt. Terwijl het maag-darmkanaal voedsel beter verwerkt op het moment dat een vis ook echt honger heeft. Het blijkt dat vissen anderhalf keer zo hard groeien als ze zelf hun etenstijd kiezen.’
De hoogleraar pleit voor slimmer kweken. ‘Je moet de biologie goed begrijpen als je efficiënt met een beest om wilt gaan. Slim voeren betekent dat vissen gelukkiger zijn en het kost minder voer.’
Flik kijkt uit naar vanavond. ‘Ik mocht de aflevering niet van tevoren zien, maar dat zeiden ze er vooraf ook bij. We moeten maar afwachten of het allemaal biologisch verantwoord is wat er wordt gezegd. ‘ /Erik Arends