Geweigerde student krijgt contactverbod na lawine aan mails en negatieve reviews richting Radboud Universiteit
-
Foto: RU
Een geweigerde student die de Radboud Universiteit bestookte met e-mails, slechte reviews, telefonische scheldpartijen en beschuldigingen, heeft een contactverbod opgelegd gekregen van de rechtbank.
De man is het er niet mee eens dat hij niet is toegelaten tot de masteropleiding Global Communication and Diversity aan de Radboud Universiteit. Zijn inschrijving werd geannuleerd, omdat hij ondanks herhaalde verzoeken van de universiteit geen documenten met geldige verblijfsstatus kon overleggen.
Vrijwel direct na de annulering van zijn inschrijving begon de Zimbabwaanse man met mailen, stelt de universiteit. In de e-mails beschuldigde hij de onderwijsinstelling van frauduleus handelen. De universiteit was het zat en spande een kort geding aan.
Stroom aan e-mails
‘Stuk voor stuk gaat het om ernstige beschuldigingen en verdachtmakingen’, stelde de advocaat van de universiteit vorige maand tijdens de rechtszitting. De bedoeling hiervan was volgens hem om de universiteit in een ‘kwaad daglicht’ te stellen.
‘De gedaagde belaagt de Radboud Universiteit met een stroom aan e-mails.’ Deze e-mails belandden in de mailbox van verschillende afdelingen, medewerkers, functionarissen en externe partijen. ‘De gedaagde doet zich voor als een martelaar, maar hij is geen martelaar. Hij is iemand die onwaarheden verspreidt.’
De man in kwestie stelt dat hij mensenrechtenactivist is en ‘significante fraude van een machtig instituut aan de kaak stelt’. Hij beweert onder meer dat zijn recht op onderwijs is geschonden, en dat de universiteit ongeldige stukken bij de rechtbank heeft ingediend.
Reputatie en eer
De rechtbank stelt dat het voldoende aannemelijk is geworden dat de goede naam, reputatie en eer van de universiteit worden aangetast door de ‘ongefundeerde, stelselmatige, ernstige en veelal publiekelijke beschuldigingen’ van de man.
Hij moet daarom onmiddellijk stoppen met het doen van de beschuldigingen richting de Radboud Universiteit, haar werknemers en bestuurders, en mag dit ook niet meer publiekelijk of via e-mails voortzetten.
Ook moet de man zijn negatieve Google-review en LinkedIn-tekst verwijderen, en mag hij gedurende twee jaar geen contact opnemen met de universiteit, haar medewerkers, bestuursleden of afdelingen. Indien hij zijn gedrag niet beëindigt of het verbod overtreedt, moet hij een dwangsom van 250 euro betalen per overtreding, met een maximum van 5000 euro.
De Raad van State oordeelde vorig jaar al dat de universiteit terecht handelde door de inschrijving van de student te annuleren.
Dit artikel van Janneke Stevens stond eerder in De Gelderlander.