Gezocht: studenten die een roman in zich hebben

01 okt 2019

Ben jij student aan de Radboud Universiteit en heb jij het in je om een roman te schrijven? Universiteitsbladen en hogeschoolbladen organiseren een literaire wedstrijd. De winnaar van Vox krijgt een workshop aangeboden van literair agentschap Sebes & Bisseling. De landelijke winnaar krijgt hulp om zijn of haar roman gepubliceerd te krijgen.

Veel studenten dromen ervan ooit een roman te publiceren. Met de literaire wedstrijd ‘Wie wordt de nieuwe studentenauteur?’ maak je kans die droom te realiseren. Je hoeft niet meteen een hele roman in te leveren, maar alleen de eerste twee hoofdstukken of een afgerond kort verhaal plus een A4’tje waarin je aangeeft waar het boek over gaat en waarom jouw roman een publicatie waard is.

Murat Isik

Aan de wedstrijd doen zestien universiteits- en hogeschoolbladen mee, die bij de Kring van Hoofdredacteuren Hoger Onderwijs horen. Elke titel kiest zijn eigen winnaar die doorgaat naar de landelijke eindstrijd. Deze winnaars krijgen een workshop aangeboden van de partner van de wedstrijd, literair agentschap Sebes & Bisseling. In deze workshop ga je aan de slag met je voorstel en krijg je adviezen om het idee te verbeteren.

Na die ronde bekijkt een landelijke jury de voorstellen en wordt er één winnaar gekozen. De winnaar krijgt ondersteuning bij het afmaken van de roman en het vinden van de meest geschikte uitgever. Bij de literair agent is de kans op het vinden van een uitgever hoog.

Het literair agentschap Sebes & Bisseling werkt voor veel Nederlandse schrijvers, zoals Murat Isik, Manon Uphoff en Clairy Polak. De literair agenten werken samen met auteurs om de best mogelijke versie van een manuscript bij uitgevers aan te kunnen bieden. Ook helpen ze auteurs bij het krijgen van een zo goed mogelijk voorschot en helpen ze met administratieve zaken en het regelen van lezingen.

Studievertraging

Eén van de auteurs die bij dit agentschap zit is Roelof ten Napel. Hij was tot augustus student wiskunde en wetenschapsfilosofie in Utrecht en geïnteresseerd in het schrijven van verhalen en poëzie. Hij deed in 2012 mee aan de landelijke schrijfwedstrijd Write Now en won de regionale competitie. ‘In de jury bleek iemand van het literair agentschap te zitten. Die was gecharmeerd van mijn werk en vroeg of ik meer geschreven had. Ik antwoordde van wel, maar dat ik daar nog niet helemaal tevreden over was. Dat was voor de literair agent schijnbaar het juiste antwoord. Zo zijn we met elkaar in contact gekomen.’

Roelof ten Napel

Ten Napel kreeg vanuit het agentschap steun bij het maken van zijn eerste boek Constellaties dat in 2014 verscheen. In 2017 publiceerde hij de roman Het leven zelf en in 2018 de poëziebundel Het woedeboek. Die laatste bundel werd genomineerd voor onder meer de C. Buddingh’-prijs en de Grote Poëzieprijs.

‘Het hielp te weten dat er perspectief op publicatie was’

De combinatie van studeren en schrijven, ging Roelof goed af. ‘In het begin deed ik het in mijn vrije tijd, later werd het serieuzer en besteedde ik meer tijd aan schrijven. Het hielp wel om te weten dat er perspectief op publicatie was. Al met al heb ik door het schrijven wel een beetje studievertraging opgelopen.’

Hij heeft wel een tip voor de studenten die overwegen mee te doen. ‘Je moet niet meedoen om bekend te worden of iets gaan schrijven wat je denkt dat anderen willen lezen. Kijk eerder waar je zelf goed in bent en wat je al schrijvend wil onderzoeken.’

Deze wedstrijd is ook terug te vinden op www.schrijvenonline.org

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!