Gitaargeweld gaat naar de finale

02 apr 2014

Na de derde en laatste voorronde in de studentenbandwedstrijd Kaf en Koren kan de balans worden opgemaakt. Gitaargeweld kleurt de finale. Don’t Forget the Joker, the Smoking Chimneys, Desolate Fields en Dehaze mogen strijden om de hoofdprijs.

[slideshow_deploy id=’30406′]Was het de afwisseling met de ingetogen opener In Orbit wat de postrock stoner soundscapes van There Was a Firefight (genoemd naar een scène uit de film Boondock Saints) aan het begin van hun set zo spannend maakten? Muzikaal zit het goed in elkaar, maar voor een band die het zonder zang doet, is het wel zaak de aandacht te blijven vasthouden. Helaas verzanden de geluidstekeningen na een kwartier in meer van hetzelfde. Er is niets mis met eigenzinnigheid, maar zoals de jury later terecht aangeeft: van een groep met deze naam verwacht je wel wat meer vuurwerk.

Groot is het contrast met de opener van de avond. In Orbit speelt naar eigen zeggen folkpopmuziek. Het akoestische werk is een welkome afwisseling in al het elektrisch gitaargeweld van de afgelopen weken. Het probleem is dat de muziek bij het podium blijft hangen. De groep mist wat uitstraling en afwisseling. Misschien komt dat doordat het kwartet vanavond een mannentrio is, bij afwezigheid van violiste Jessie. ‘We zijn nu een boyband’, grapt zanger Niek nog. Het optreden doet ergens denken aan het lieflijke Engelse First Aid Kit: voortkabbelende muziek en zweverige thema’s die tot rust stemmen.

De afsluiting van de avond is voor Dehaze. Stevige hardrockriffs worden afgewisseld met meer melodieuze composities, waarbij de individuele kwaliteiten van de bandleden buiten kijf staan (met name de gitarist Alexander toont aan potentie te hebben). Lijk je de ene keer Apollo 440 (dat bekende intro van Ain’t talkin’ ‘bout dub) te horen, doet de band je vervolgens denken aan Iron Maiden. Het kritiekpunt van de jury spitst zich toe op deze diversiteit: welke kant wil je op met je muziek? ‘Eigenlijk vind ik dit wel een prettige mix en willen we geen keuze maken qua stijl’, geeft zanger Bram later aan.

Finale
Aan het eind van de derde voorronde blijkt het de diversiteit te zijn die de jury het meest kan bekoren. Dehaze mag als afgevaardigde van de laatste avond mee naar de finale op 12 juni in Doornroosje. Het wordt een gitarenfeestje daar, want naast de band met de hoogste score over de afgelopen drie weken, Don’t Forget the Joker, mogen ook the Smoking Chimney’s en de black metal van Desolate Fields door. Best lekker hoor, maar het doet wel verlangen naar iets meer muzikale afwisseling bij de volgende editie. Iets meer jazz, blues of soulinvloeden wellicht? / Jorg Leijten

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!