Goed nieuws voor aflossende oud-studenten: zij kunnen een hogere hypotheek krijgen

02 nov 2023

Oud-studenten die een deel van hun studielening hebben terugbetaald kunnen vanaf 1 januari een hogere hypotheek krijgen. Tot nog toe mogen banken alleen kijken naar de studieschuld bij afstuderen. Dat gaat veranderen.

Een jaar geleden had minister De Jonge van Volkshuisvesting het al aangekondigd en per 1 januari is het zover: “Extra aflossingen op de studielening worden beter meegenomen bij het bepalen van de maximale hypotheek”, schrijft hij woensdag aan de Tweede Kamer. Banken mogen nu eigenlijk geen rekening houden met aflossingen, al deden ze dat in de praktijk soms wel.

BKR-registratie

Er wordt al jaren gediscussieerd over de vraag of studenten hun studieschuld überhaupt wel moeten aanmelden bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Bij de invoering van het leenstelsel in 2015 was afgesproken dat dit niet verplicht werd. Een studielening was toch heel wat anders dan een lening voor een dure auto, en de leenangst van studenten moest niet nodeloos worden aangewakkerd. Ook de landelijke studentenorganisaties voelden niets voor verplichte registratie.

Maar de kritiek zwol aan. Was het wel in het belang van studenten dat ze hun studieschuld konden verzwijgen? Als ze daardoor hun maandelijkse aflossing niet kunnen betalen zijn ze immers verder van huis. Onder meer de banken, het Nibud, de Autoriteit Financiële Markten en Vereniging Eigen Huis hebben er de afgelopen jaren voor gepleit om dit te veranderen, maar ze kregen telkens nul op het rekest, totdat het huidige – nu demissionaire – kabinet aantrad.

App

De hypotheekverstrekkers zelf hebben intussen wel manieren gevonden om de studieschulden toch in te zien, bijvoorbeeld met een app waarmee ze bij DUO kunnen inloggen. Daar moeten oud-studenten dan wel toestemming voor geven.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!