Goede reputatie voor Nederlandse universiteiten

15 mrt 2012

De Times Higher Education heeft een top-100 naar buiten gebracht van universiteiten met de beste reputatie. Het gaat om oude gegevens maar de uitsplitsing naar reputatie is nieuw. Vijf Nederlandse universiteiten staan in die top honderd. De Radboud Universiteit heeft geen plek in de reputatie top-100. THE-logo

De Times Higher Education maakt elk najaar een veel besproken ranglijst van beste universiteiten ter wereld, waarin ook onderzoek- en onderwijskwaliteit meewegen. Deze reputatie-ranking is daarvan afgeleid. De scores zijn bepaald aan de hand van een enquête die door 17,5 duizend academici uit 137 landen is ingevuld.

Beste reputatie

Over het algemeen hebben Nederlandse universiteiten een goede naam, maar ze staan niet tussen de absolute top. De beste reputatie heeft de TU Delft, die op een gedeelde plaats 51 tot en met zestig staat. De Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht komen op 71 tot 80 uit, de Universiteit Leiden staat op 81 tot 90 en Wageningen Universiteit staat als laatste op een gedeelde 91ste tot honderdste plaats.

Topuniversiteit

Alleen de Verenigde Staten (44) en Groot-Brittannië (10) hebben meer universiteiten in de reputatieranglijst dan Nederland. Japan staat op gelijke hoogte met eveneens vijf universiteiten in de top honderd, maar heeft daar wel een absolute topuniversiteit tussen zitten: de Universiteit van Tokyo op nummer acht.

Gewone ranglijst

De reputatie van Nederlandse instellingen is hoger dan hun positie in de gewone ranglijst, waarin ook meetbare gegevens over onderwijs en onderzoek worden meegewogen. Daarin staan maar vier Nederlandse universiteiten in de top honderd en hoger dan plaats 68 (Universiteit Utrecht) komen ze niet. De Radboud Universiteit klom vorig jaar van plaats 204 naar 159. Anneke Matthijssen van MSO had liever gezien dat de Times een ranglijst met onderwijs- en onderzoeksprestaties had gepubliceerd. De Radboud Universiteit had volgens haar in dat geval hoger gescoord.

‘Their weight’

Dat Nederland zoveel instellingen in de top heeft, noemt Phil Baty van de Times Higher Education tremendous. “Het is overduidelijk dat Nederland een sterk systeem van hoger onderwijs heeft, met veel goede universiteiten. Dat blijkt ook uit de gewone ranglijst: in de top 200 staan twaalf Nederlandse instellingen. Terwijl er naar schatting twintigduizend universiteiten in de wereld zijn. The Dutch are punching above their weight. De reputatie van Duitse universiteiten is bijvoorbeeld minder groot.”/HOP/Martine Zuidweg

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!