Goeie bal jongen, eh, meisje!

30 apr 2018

Traditionele mannensporten zijn populair bij vrouwen. Studentenvoetbalvereniging FC Kunde heeft zelfs een wachtlijst voor de vrouwenelftallen. Vox ging kijken bij een wedstrijd.

Op de kunstgrasmat van het sportcentrum staan deze zondagmiddag twee groepen dames elk in een cirkel opgesteld. Het zijn vrouwenelftallen van studentenvoetbalvereniging NSVV FC Kunde en voetbalvereniging SDOUC uit Ulft. De teams peppen zich op voor de wedstrijd, die op het punt staat te beginnen. Na de aftrap zoekt FC Kunde de aanval via een lange bal naar de watervlugge linksbuiten Sofie Velers. Haar directe tegenstander is alert en weet de bal te veroveren, waarna ook SDOUC de bal snel doorspeelt naar een van hun snelle en behendige buitenspeelsters.

De toon is gezet. Tot aan het laatste fluitsignaal golft het spel heen en weer in een spannend duel tussen twee gemotiveerde ploegen die zonder schroom de aanval zoeken.

Niemand kijkt er nog van op: vrouwen beoefenen steeds vaker sporten die voorheen als mannensport werden bestempeld. Met vijf dameselftallen is het vrouwenvoetbal goed vertegenwoordigd bij NSVV FC Kunde. Er is zelfs een wachtlijst. ‘Onder de vrouwen is veel animo om bij ons te komen spelen’, vertelt Michelle Groenewoud (22), bestuurslid en vleugelspeelster van vrouwen 3. Haar collega-bestuurslid Elise Hendriks (22), rechtsback van vrouwen 1, vult aan: ‘De dames spelen hoger dan de heren, daardoor tonen speelsters van hoog niveau interesse.’

Foto: Marjolein van Diejen.

Het eerste elftal van FC Kunde speelt vanmiddag een belangrijke thuiswedstrijd in de strijd om promotie naar de eerste klasse. De speelsters zijn goed. Vorig jaar wonnen ze het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap (GNSK), wat betekent dat ze komende zomer Nederland vertegenwoordigen op de European University Games (EUG) in Portugal.

De waardering voor het vrouwenvoetbal is groot bij FC Kunde, merken de twee bestuursleden. ‘De heren kijken er niet op neer, ze accepteren ons,’ stelt Joyce van Dijk (25), linksback van vrouwen 1. Dat blijkt ook tijdens de wedstrijd tegen SDOUC, als een stuk of tien jongens uit de herenteams na hun wedstrijd blijven hangen om de dames aan te moedigen.

Weddenschap
Die waardering is echter niet vanzelfsprekend. Toen middenvelder en aanvoerster van vrouwen 1 Larissa Ruczynski (25) begon met voetballen speelde ze altijd met jongens. ‘Hoewel ik bij de KNVB-selectie zat, speelde ik bij mijn eigen club nooit in de selectie-elftallen. Pas bij de C-junioren werd ik geselecteerd, maar alleen vanwege een weddenschap tussen mijn trainer en de coach van de B1.’

Toen Ruczynski later in een vrouwenteam speelde, moest haar elftal na een gewonnen kampioenschap zelf de huldiging regelen, ‘terwijl de herenteams al op de platte kar mochten als ze niet degradeerden.’ De club van Van Dijk zag aanvankelijk ook niks in vrouwenvoetbal, terwijl de moeder van Groenewoud pas na lang zeuren zwichtte voor de voetbalwens van haar dochter.

Het EK van vorig jaar, waar Nederland verrassend de Europese titel veroverde, heeft wat dat betreft een cultuurverandering ingezet. Meiden kiezen steeds vaker voor voetbal dan voor sporten als handbal of hockey. Tegelijkertijd moet er nog een stap worden gemaakt om ook de conservatiefste mannen over de streep te trekken. ‘Als zíj het er nou eens over hadden’, lacht Van Dijk, verwijzend naar het praatprogramma De tafel van Kees met Kees Jansma.

Theater
De tweede helft is halverwege. FC Kundeverdedigster Sara Busser zet bij een stand van 1-1 een fraaie sliding in om een schot van de SDOUC-rechtsbuiten uit het doel te houden.

Terwijl de dames van FC Kunde het lastig hebben tegen het stugge SDOUC, valt bij beide teams het spelplezier op. De dames peppen elkaar op en er wordt regelmatig gelachen, zonder dat dit afdoet aan inzet en fanatisme. De weinige protesten tegen de scheidsrechters komen voornamelijk van de mannelijke coaches van SDOUC. Op dat vlak kunnen mannen volgens Hendriks en Groenewoud wat leren van de vrouwen. ‘Het is wat gemoedelijker bij ons, minder smerige overtredingen en minder opstootjes.’

Foto: Marjolein van Diejen.

Daarentegen vatten vrouwen akkefietjes volgens Ruczynski soms te persoonlijk op. ‘Voor mannen is het na wat ophef ook weer snel klaar’. Bovendien mogen vrouwen volgens Groenewoud best wat vaker een sliding maken.

Bij FC Kunde maken de vrouwen alvast reclame voor zichzelf. Als Hendriks na een vlotte combinatie wordt vrijgespeeld op de rechterflank, mompelt een voorbijganger bewonderend: ‘Goede bal jongen, eh meisje!’

Eindstand: 1-3.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!