Het goud van Koen Metsemakers is als een parel voor Phocas

09 aug 2021

Roeier en alumnus Koen Metsemakers (29) heeft twee weken geleden goud binnengesleept tijdens de Olympische Spelen in Tokio. De dubbelvier mannen, waar Metsemakers deel van uit maakt, bezorgde Nederland daarmee de eerste gouden medaille tijdens deze Spelen.

Naast een overwinning voor Metsemakers en zijn ploeggenoten, voelt ook de Nijmeegse studentenroeiverenging Phocas triomf. Hij is de eerste roeier vanuit Phocas die olympisch goud heeft gehaald.

Het water aan de Oostkanaaldijk ligt er kalm bij. Geroeid wordt er niet. Een enkeling komt de roeivereniging binnen om wat onderhoudswerkzaamheden aan een boot te verrichten. ‘Gefeliciteerd met Koen hè’, wordt er geroepen. ‘We feliciteren elkaar de hele dag door’, zegt een glunderende voorzitter Miriam Langhout.

Roeicarrière

Het is op deze plek waar de kersverse olympisch kampioen in 2012 begon aan zijn roeicarrière bij de Nijmeegse roeivereniging Phocas toen hij tandheelkunde ging studeren. Het geheel oogt wat studentikoos; versleten leren banken, een onaangename geur uit de gezamenlijke koelkast en een stapel vieze borden in de keuken. Langhout waagt zich nog even aan de vaat, maar legt de afwasborstel neer wanneer de maden over haar hand kruipen. ‘Leden moeten zelf maar hun zooi opruimen’, verzucht ze.

Koen Metsemakers Foto: Phocas

Het is op het eerste gezicht niet een locatie die je direct zou linken aan een olympisch kampioen, maar de prestaties van Metsemakers bewijzen het tegendeel. ‘Dat je als vereniging een roeier hebt die bij jou begint en vervolgens een gouden plak mee naar huis neemt? Dat is geweldig’, vertelt Langhout. ‘Dit laat zien dat je bij Phocas ook de top kunt bereiken. Dit is echt een pareltje.’

‘Dit is echt een pareltje’

Deze medaille was echt nodig, voegt ze eraan toe. De roeivereniging is al vijftien jaar bezig met verhuisplannen, er moest bezuinigd worden en de vereniging wordt volgens Langhout nog altijd gezien als een kleine speler. ‘Koen is wel echt ons voorbeeld dat je het ook bij Phocas heel ver kan schoppen. Dat wordt nu alleen maar vergroot.’

‘Galerij der groten’

Aan de muren van het boothuis hangt de zogenaamde ‘galerij der groten’, waar leden met een uitzonderlijke prestatie worden geëerd aan de hand van een foto. Daar is onder meer Annemarieke van Rumpt te zien, die in 2004 brons won tijdens de Olympisch Spelen in Athene en vier jaar later in Peking zilver bemachtigde.

Van Rumpt is eveneens lid van Phocas en werd uitgeroepen tot erelid. Een titel waar nu ook Metsemakers voor in aanmerking komt. Hoewel hij niet actief meer roeit bij Phocas, is Metsemakers nog altijd betrokken bij de vereniging. Zo houdt hij onder meer praatjes voor beginners waarin hij vertelt over zijn motivatie, voeding en de sport an sich.

‘Koen zal gehuldigd worden en tot erelid benoemd worden. Hoe die huldiging er precies uit gaat zien is nog niet helemaal bekend, maar we willen het behoorlijk over de top gaan doen. We willen het groots aanpakken’, aldus Langhout.

Dit artikel van Ruben Biemond stond eerder in De Gelderlander. 

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!