Het is definitief: colleges vervroegd naar 8.30 uur

08 nov 2017

De collegetijden van de Radboud Universiteit worden vanaf september 2018 met een kwartiertje vervroegd – naar 08.30 uur – terwijl HAN-studenten waarschijnlijk juist een kwartier langer kunnen blijven liggen. Oneerlijk? Pech gehad. Big data-onderzoek bewijst de voordelen.

Het is algemeen bekend: veel studenten zijn avondmensen of nachtdieren. Het zal voor velen dan ook geen pretje zijn dat de ochtendcolleges van de Radboud Universiteit vanaf september 2018 al om 08.30 uur beginnen. Dat maakte rector magnificus Han van Krieken maandag bekend tijdens de medezeggenschapsvergadering.

Daar gaat dus het kwartiertje snoozen. Maar je krijgt er ook iets voor terug. De nieuwe starttijden voor colleges van de Radboud Universiteit (08.30) en de HAN (waarschijnlijk 09.00, maar dat is nog niet bevestigd) moeten namelijk de ochtendspits spreiden. Eerder begonnen beide instellingen hun collegedag om 08.45 uur, met overvolle wegen, treinperrons en bussen als resultaat. Dat gaat nu veranderen.

Big data

Ondanks dat veel Radboudstudenten het misschien liever anders hadden gezien, is de vervroeging van colleges van 08.45 naar 08.30 uur een weloverwogen keuze. Het komt voort uit een big-data onderzoek van een projectgroep waarin de vervoerders (NS, Connexion, Arriva, ProRail), instellingen (ROC, HAN, RU, ziekenhuis) en overheden zijn vertegenwoordigd. Deze groep onderzocht het reisgedrag van studenten en concludeerde dat dit de beste oplossing is om de drukte te spreiden. ‘We hebben alle mogelijkheden bekeken’, zegt Carlo Buise, die namens de Arbo- & Milieudienst van de universiteit in de werkgroep zat. Hoe de rest van de dag precies mee schuift, wordt nog onderzocht.

Volgens Buise is Nijmegen hiermee de eerste stad die op basis van onderzoek haar collegetijden gaat aanpassen. Logistiek gezien levert de verandering volgens Buise geen problemen op. ‘De verwarmingen moeten wat eerder aan, de lichten wat eerder uit en lijn 10 moet tien minuten eerder gaan rijden. Geen hele grote veranderingen dus.’

5 reacties

  1. anonymous schreef op 8 november 2017 om 17:18

  2. Erik schreef op 14 november 2017 om 17:00

    Het is niet dat ik niet wil, maar ik haal een vervroeging van de collegetijd simpelweg niet.

  3. Liz schreef op 16 november 2017 om 07:27

    Want de verkeersdrukte verminderen is natuurlijk belangrijker dan de (mentale) aanwezigheid van studenten. Ergens gaat er iets fout.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!