Het is hier nog steeds lekker vies (slot): Hoogeveldt

08 mrt 2019

Je oude studentenkamer. Het is moeilijk daar zonder weemoed aan terug te denken. Voor het eerst op jezelf wonen en nieuwe vrienden maken. Vijf Vox-redacteuren halen herinneringen op in hun oude kamer. Vandaag deel 5: Mickey Steijaert over de muizenplaag in Hoogeveldt.

Er zijn heus heel gezellige gangen op Hoogeveldt. Gangen waar feestjes worden gehouden en de bewoners elke avond samen eten. Maar gang 32, in het hoekje boven de fietsenmaker, was nooit zo’n gang.

Ik beklim de trap. Achttien was ik pas, toen mijn vader en ik hier de helft van mijn huisraad naar vijfhoog tilden – waarna we erachter kwamen dat er tóch een lift was. Meer herinneringen komen naar boven: de onoprecht geïnteresseerde gesprekken met huisgenoten tijdens het afbakken van de diepvriespizza. De muizenplaag van ’12, waarbij mijn volledige servies werd ondergepiest door de kleine knagers. En dat ene Indonesische meisje, dat maandenlang haar zus en ouders op haar kamertje (12 m2) liet logeren. Maar wat ik mij vooral nog voor de geest kan halen: de anonimiteit. Het gevoel dat ik géén idee had wie er eigenlijk naast me woonde.

Terug naar 2019. Ik word binnengelaten door Jeltje, studente wis- en natuurkunde die ‘op zoek is naar iets voor mezelf’, zo vertelt ze. De keuken blijkt onherkenbaar verbouwd. Maar in de geest is alles nog hetzelfde. ‘We zien elkaar eigenlijk bijna nooit’, vertelt Jeltje. ‘Laatst probeerden we een keer samen te eten, maar kwam het er uiteindelijk toch niet van.’ Twee van Jeltjes huisgenoten ontmoetten elkaar pas maanden nadat ze naast elkaar kwamen te wonen. Sommige dingen veranderen nooit.

Wat is dat toch met die anonieme studentengangen? Ontstaat zoiets omdat de bewoners nieuwe huisgenoten niet zelf mogen uitkiezen? Heeft dat zo veel invloed? Of boeit het de bewoners gewoon niet, omdat ze Hoogeveldt zien als een tussenstation, als een korte periode in de anonimiteit, waarin je op zoek gaat naar een écht leuke kamer?

Zelf kwam ik na Hoogeveldt terecht in een geweldig studentenhuis in het centrum. Ik hoop voor Jeltje hetzelfde. ‘Heb je écht geen foto’s van jezelf met je huisgenoten van toen?’, vraagt mijn Vox-collega ongelovig. Zij kent de wetten van de anonieme Hoogeveldtgang niet. Jeltje en ik, wij wel.

Mickey Steijaert (26) woonde van 2010 tot 2013 aan de Professor Bromstraat 32.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!