Hoe is het nu met… de studenten achter Gight

20 dec 2017

Gight, het studentenbedrijf dat een gidslicht ontwierp om valpartijen bij ouderen te voorkomen, groeit door. Deel 3 in een serie waarin Vox terugkijkt op het campusnieuws van 2017.

Terwijl de meeste mensen afgelopen zomer van een welverdiende vakantie genoten, waren de studenten van Gight hard aan het werk: er was haast om hun gidslichten in orde te maken. Begin september moesten ze klaar zijn voor installatie, want toen startten de eerste pilots in Oss en Nijmegen.

Inmiddels zijn de pilots bij zorginstellingen Brabantzorg en de Waalboog gestart én heeft Gight haar handen vol aan het installeren van gidslichten, het analyseren van data en het werven van nog meer ouderen voor het onderzoek.

‘We krijgen overwegend positieve feedback, van ouderen en verzorgers’, zegt Eef Lamers, natuurkundestudent en medeoprichter van Gight. Een enkeling was minder tevreden. Bij één proefpersoon stond het bed zo dicht bij de deur dat de oplichtende ledstrip weinig effect had en bij een ander bleef de strip niet plakken door het vuil in zijn kamer. Daarnaast bleek het gidslicht verwarrend voor mensen met dementie. ‘Ook dat is goed om te horen, het helpt ons om het product verder te verbeteren’, aldus Lamers.

Ambitie

Afgelopen zomer toonde Gight zich ambitieus: binnen drie jaar hoopten ze 60.000 slaapkamers te verlichten en tegen die tijd wilden ze 60 studentmedewerkers en stagiaires in dienst hebben. Hoe staat het nu met die ambities?

Lamers: ‘We zijn nu vooral druk met de huidige pilots, maar de gesprekken over nieuwe pilots in andere gemeenten zijn gestart.’ Momenteel blijkt het werven van ouderen die als proefpersonen kunnen dienen lastig, maar dat zal volgens Lamers geen probleem zijn zodra het product op de markt komt. ‘Dan verloopt het contact via de kinderen of de zorginstellingen, maar nu moeten we ouderen zelf benaderen en die blijken toch terughoudend.’

Wat betreft het personeel is de groei ingezet. Drie nieuwe stagiaires en een productiemedewerker versterken het team en Gight is nog op zoek naar twee extra studenten voor de pilot in Oss. Verder krijgt de productie vanaf januari een boost als een kleine ruimte in het Radboudumc wordt ingeruild voor een grote productieruimte in de Splendorfabriek.

Lamers ziet het nieuwe jaar dan ook met vertrouwen tegemoet. ‘We zijn nog even ambitieus.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!