Hoe liep het af (3): het botenhuis van Phocas

16 dec 2016

2016 loopt ten einde. In een terugblikserie stelt Vox de vraag: hoe liep het af? Deel 3: de verhuizing van roeivereniging Phocas naar de Spiegelwaal.

Al jaren is de blik van studentenroeivereniging Phocas op de Waal gericht. Dáár moet haar nieuwe botenhuis komen. Het huidige onderkomen aan het Maas-Waalkanaal – met de ironische titel De Haemel – is al jaren geleden afgeschreven.

Radboud Sportcentrum-directeur Rob Cuppen beloofde in januari dat 2016 hét jaar zou worden waarin de verhuizing naar de Spiegelwaal groen licht zou krijgen. Het gewenste onderkomen: het Bastion. Samen met de andere watersportverenigingen van Nijmegen wil Phocas dat rode gebouw onder de Verlengde Waalbrug betrekken. Maar helaas voor de watersportliefhebbers: het bastion is nog steeds een bakstenen omhulsel van een lege ruimte.

Gat in de begroting
Die lege ruimte zal op korte termijn niet gevuld worden. Afgelopen voorjaar is besloten dat niet de Radboud Universiteit zal investeren in het Bastion, maar de gemeente Nijmegen. Het idee is nu dat de watersportverenigingen de ruimte huren van de gemeente. Het probleem: de huur die de verenigingen kunnen opbrengen is gezamenlijk niet genoeg om de volledige investering (ruim vijf miljoen euro) te compenseren.

2017 wordt dus een spannend jaar voor de watersportverenigingen. De gemeente en de verenigingen (verenigd in Watersport Nijmegen, waarvan Cuppen secretaris is) zijn nu op zoek naar subsidiegelden, of derde partijen, die het resterende gat in de begroting (à 1,9 miljoen euro) mee kunnen dichten. Gemeente en Watersport Nijmegen brengen ook samen in kaart wat de precieze kosten zijn van een verbouwing van het Bastion en welk bedrag is gemoeid met de huisvesting van de verenigingen.

Als de rekensom te hoog uitvalt, of als het ontbrekende geld niet wordt opgehoest, zal de gemeente achter haar oren moeten krabben. ‘In mijn gesprekken met de gemeente lijkt de wil er te zijn om het watersportcentrum te realiseren, maar het gaat natuurlijk om veel geld.’ Medio 2017 valt een definitieve beslissing.

Ook als die beslissing positief uitvalt, moet Phocas geduld hebben. Er wacht dan nog een aanpassing van het bestemmingsplan en een flinke verbouwing, met onder meer een extra verdieping in het Bastion om alle verenigingen een plek te kunnen geven. Niet eerder dan 2019 kunnen de verenigingen er hun intrek nemen

Crowdfunding
Eerder dit jaar startte Phocas een crowdfundingsactie. Wat gebeurt er met dat geld, nu de gemeente betaalt? Cuppen: Oorspronkelijk was dat geld bedoeld als onderdeel van de investering van de universiteit. Nu legt de gemeente dat bedrag op tafel. Het geld van Phocas kan nu worden ingezet voor de inrichting van het Bastion, denk aan botenstellingen, een keuken, een bar. Ook zal Phocas goed moeten kijken naar de kosten op langere termijn.’ / Ming Zhu & Mathijs Noij

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!