Hoera, de universiteit is jarig en viert dat zo

03 okt 2018

Ter ere van haar 95e verjaardag pakt de Radboud Universiteit groots uit met een publieksdag. Tijdens Radboud Invites, aanstaande zaterdag, openen de faculteiten hun deuren voor maar liefst 120 activiteiten. De vijf leukste, volgens Vox.

1. Deeltjesversneller in het Huygensgebouw

Met stip op één: de deeltjesversneller die is overgevlogen vanuit Genève. Het is de grootste deeltjesversneller ter wereld uit het Cern Media lab. Te mooi om waar te zijn? Een beetje wel, want het betreft niet de echte apparatuur, maar een virtuele dubbelganger. Bezoekers kunnen met een VR-bril afreizen naar het lab in Zwitserland. De experimenten die met de deeltjesversneller worden uitgevoerd, worden nagebootst in een interactief spel, waarbij voetballen als protonen op elkaar botsen.

2. Rondleiding in het nieuwe Berchmanianum

De tweede plek gaat naar de nieuwste aanwinst van de campus: het Berchmanianum. Dit voormalige kloosterverblijf van de jezuïeten heeft de status van rijksmonument en tijdens Radboud Invites opent het statige gebouw voor de eerste keer zijn deuren voor het publiek. Zalen als de receptieruimte, de voormalige sacristie en de kapel schijnen zeer de moeite waard te zijn. Een bezoekje aan het nieuwe academiegebouw mag dus niet ontbreken.

3. Lezing Denker des Vaderlands in het Elinor Ostromgebouw

De eretitel Denker des Vaderlands is tot het einde van dit jaar in handen van filosofiehoogleraar René ten Bos. In het Elinor Ostromgebouw geeft hij voor Radboud Invites een lezing: een mooie kans om hem in die hoedanigheid nog een keer te horen spreken. Het onderwerp ‘Pessimisme, antinatalisme en extinctie’ klinkt intimiderend, maar de hoogleraar staat erom bekend graag complexe problemen voor het publiek inzichtelijk te maken.

4. 3D-printer in het Huygensgebouw

Wederom een activiteit in het Huygensgebouw: tijdens het open huis kun je hier namelijk je eigen pannenkoek printen, met het logo van de universiteit op. Liefhebbers die graag een keer een echte 3D-printer willen zien, komen bedrogen uit. Het gaat namelijk om een speciaal apparaat dat – vooralsnog – alleen pannenkoeken maakt. Wel spannender dan de gemiddelde campusprinter, natuurlijk.

5. Met een VR-bril het lichaam induiken in de Researchtoren van het Radboudumc

Een andere hotspot van de open dag is de researchtoren van het Radboudumc. Wat je daar kunt doen? Je eigen DNA isoleren, organen maken en een Lego-robot bedienen, onder andere. Maar de virtuele reis door het menselijke lichaam springt het meest in het oog. Met twee Corpus Virtual-Reality-opstellingen kunnen bezoekers het menselijk lichaam verkennen en de werking van de organen van dichtbij zien.

Radboud Invites is op zaterdag 6 oktober, van 11.00 tot 17.00 uur. Het volledige programma vind je hier.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!